To gange TV fra Lundbyeland

-Det er virkelig som at træde ind i Lundbyes landskabsmalerier, når man går tur derude blandt gravhøje, strande og klinter.

Producer Lars Rønnow Torp og instruktør og manuskriptforfatter Thomas Roger Henrichsen var svært begejstrede efter en guidet tur rundt til udvalgte Lundbye-landmarks på Røsnæs.

De to filmfolk er i gang med forberedelserne til en DR-dokumentar om Johan Thomas Lundbye – hans liv, kunst og samtid.

Og rygterne om det store projekt Lundbye-landmarks med lige dele naturoplevelser og kunstformidling er løbet til København og op ad trappen til Lars Rønnow Torps produktionsselskab Thin Green Line i Åbenrå (gaden i det indre København). Så filmfolkene kontaktede Lundbyekomitéens Jens Balslev og fik en aftale i stand, og en dag sidst i januar gik turen til Røsnæs.

Efter otte timers research i selskab med Balslev var Torp og Henrichsen ovenud tilfredse – fyldt op med frisk fjordluft, naturindtryk og masser af viden og bonusoplysninger om Lundbyes liv og virke og tilknytning til Kalundborg og omegn.

-Vi fik så mange gode, kloge, skønne indtryk med hjem fra den yderste pynt – både kunstnerisk og praktisk, skriver Lars Rønnow Torps i en takkemail.

Jo, det ligner stadig. Lars Rønnow Torp sammenligner Johan Thomas Lundbyes 180 år gamle akvarel af Helles Klint på Røsnæs med klinten, som den tager sig ud i dag. Foto: Thomas Roger Henrichsen.
Jens Balslev fra Lundbyekomitéen nyder udsigten sammen med Lars Rønnow Torp. Foto: Thomas Roger Henrichsen

I slutningen af april og begyndelsen af maj vender de to filmmagere tilbage for at filme historiske scener med skuespillere på udvalgte Lundbye-steder på Røsnæs.

Programmet om Johan Thomas Lundbye indgår i en serie på fire med fællestitlen ”Store danske kunstnere”. De tre andre er Bertel Thorvaldsen, Anne Marie Carl-Nielsen og Elisabeth Jerichau Baumann. Serien produceres af Thin Green Line Productions for DR og danske museer. Selskabet har tidligere stået bag en DR-dokumentar om Anna Ancher.

Flmen om Lundbye sendes på DR i november 2023.

Men ikke nok med det:

Lundbye i DK4

TV-kanalen dk4, som udmærker sig ved mange gode kulturprogrammer, forbereder et program om Johan Thomas Lundbye og Lundbykomitéens landmark-projekt i Kalundborg og på Røsnæs og Asnæs.

Kanalen har været på lokal research i selskab med komitémedlemmerne Maja Lisa Engelhardt og Jens Balslev, som i den færdige udsendelse (måske flere udsendelser) skal være guider på en fortællende rundvisning til udvalgte landmarks. Optagelserne finder efter planen sted i slutningen af maj i år.

For Lundbykomitéen er interessen fra tv-kanalerne en anerkendelse af det store arbejde med landmark-projektet, som i løbet af foråret bliver frisket op med rød farve på landmarkpælene og nye informative bronzeplaketter.

Flere nyheder