Skulpturprojekt

Lundbye vender hjem

En 2,4 meter høj Lundbye-skulptur af billedkunstner Maja Lisa Engelhardt bliver afsløret under Lundbye Kunstfestival 2021.

Den unge kunstner tankefuldt vandrende fra en af sine ekskursioner på Røsnæs hjem til bedsteforældrenes hus i Skibbrogade i Kalundborg. Under armen holder han sin tegneblok.

Sådan vil man fra sensommeren 2021 kunne møde Kalundborgs berømte bysbarn, guldaldermaleren J.Th. Lundbye – i bronze og skabt af billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt. Stedet bliver hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé og Klosterparkvej. Her mødtes land og by på Lundbyes tid.

Skulpturindvielsen bliver en af de store begivenheder under Lundbye Kunstfestival 2021.

Hør Maja Lisa Engelhardt fortælle om skulpturen her: https://tv-kalundborg.dk/Video-Den-svaereste-opgave-nogensind

Maja-Lisa Engelhardt

-Forholdet mellem Lundbye og Kalundborg har i mange år ligget mere eller mindre i dvale. Det blev vakt til live med festivalen i 2018, og nu vender Lundbye for alvor hjem til Kalundborg, siger Maja Lisa Engelhardt.

Lundbye er og bliver mit evige forbillede, siger Maja Lisa Engelhardt. Foto: Leif Tuxen.

Det oplagte valg

Ideen om at hylde J.Th. Lundbye med en skulptur i den by, som han var nært knyttet til i hele sin levetid, spirede og voksede under fejringen af Lundbyes 200 års fødselsdag i 2018. Maja Lisa Engelhardt slog de første skitsestreger, og placeringen blev valgt og præsenteret i samarbejde med Kalundborg Kommune.

Siden har Lundbykomiteen arbejdet med projektet med det mål at kunne afsløre skulpturen under festivalen i sommeren 2021. Målet er nået takket være et godt samarbejde med Kalundborg Kommune og økonomisk støtte fra den private Bent O. Jørgensens Fond på 750.000 kr., 250.000 kr. fra Den Danske Forskningsfond og 550.000 kr. fra en kunstfond, som Kalundborg Kommune oprettede tilbage i 1970’erne til indkøb af ”det store kunstværk”.

Maja Lisa Engelhardt var det oplagte valg af kunstner. Hun er vokset op ved Kalundborg, og allerede som barn lagde hun grunden til et dybt og livslangt forhold til kunstneren og mennesket Lundbye.

-Lige fra jeg overhovedet begyndte at interessere mig for billeder, har han været min største stjerne, siger hun.

Formet og støbt i Italien

Skulpturen blive støbt i Italien på det internationalt anerkendte kunststøberi Fonderia Artistica Mariani i Pietrasanta i det nordlige Toscana.

Midt i februar i år drog Maja Lisa Engelhardt til Italien for i første omgang at forme den 2,4 meter høje skulptur i ler.
Eller som hun siger:  – Jeg skal finde min Lundbye inde i den meget store klump ler, som støberiet har forberedt til mig.
Selve støbningen i bronze finder sted engang til sommer.

Lørdag den 7. august kl. 12.30 bliver skulpturen afsløret, indviet og overdraget til Kalundborgs borgmester Martin Damm på vegne af kommunens borgere.

Maja Lisa Engelhardt under arbejdet med at forme den 2,4 meter høje Lundbye-skulptur i ler på støberiet i Toscana. Privatfoto.