- juli 2021
Kalundborg byder op til Lundbyefestival
med over 60 arrangementer
Forberedelserne har stået på i det meste af tre år. Lørdag den 3. juli lyder startskuddet til Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg: 10 festivaluger med 60 forskellige arrangementer.
Åbningstalen bliver holdt af borgmester Martin Damm på Bispegården i Kalundborgs gamle højby. Straks efter er der firedobbelt fernisering.
To gange 100 år
Bispegården har i år været udstillingssted i 40 år, og det markerer Kalundborg Kunstforening med en lille udstilling.
Den første udstiller i 1981 var Kalundborgs egen Hans Sørensen. Han ville i år være fyldt 100 år ligesom Mogens Balle, som også boede og virkede i Kalundborg. Det fejres med en dobbeltudstilling på Bispegården, sat i scene af kunstforeningen. Galleri Gry følger op med en udstilling på Dyrehøj Vingaard på Røsnæs med billeder af Balle og Sørensen.
Nykomponeret jazz
Kalundborg Museum viser værker fra Museum Vestsjællands samlinger af festivalens hovedperson og Kalundborgs bysbarn J.Th. Lundbye og hans gode venner og arbejdskammerater Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard. Den kan ses i hele festivalperioden.
Venskabet mellem de tre guldaldermalere er temaet for festivalens centrale udstilling med privatejede værker, der åbner 7. august på Bispegården, og det bliver uddybet med foredrag og teateropførelser.
Umiddelbart efter åbning og fernisering 3. juli er der jazz på programmet. Jesper Balslev Kvintet præsenterer nykomponeret instrumentaljazz med den gode melodi i centrum.
I Lundbyes fodspor
Under fejringen af J.Th. Lundbyes 200 års fødselsdag i 2018 blev der indviet 10 Lundbye-landmarks på fortrinsvis Røsnæs – steder i landskabet, hvor Lundbye blev inspireret til nogle af sine skitser og billeder.
De er blevet populær besøgsmål. Kunst- og naturoplevelse i forening.
Søndag 4. juli indvies otte nye Lundbye-steder – denne gang især på Asnæs. Det foregår på Møllebakken i Kalundborg, og straks efter kan man komme på en guidet tur til de nye landmarks.
Den første festivaluge byder også på det første af to foredrag om 100 års fødselaren Mogens Balle. Billedkunstner Grete Balle og journalist Annemarie Balle fortæller under overskriften “Cobra-tiden og det kunstnerisk miljø i 1950’erne”.