En stille boligvej med hans navn. En bronzebuste ved kirkemuren i Højbyen. En sørgeligt ramponeret mindeplade, der markerede hans fødehjem i Skibbrogade.
Det var stort set det eneste, der i mange år knyttede guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye til hans føde- og barndomsby Kalundborg.
I 2018 var det 200 år siden, han blev født, og nu var det på tide at trække en af de allerbedste malere fra 1800-tallets danske guldalder, ud af relativ glemsel i den by, han som voksen vendte tilbage til mange gange. Og hvor han tegnede og malede nogle af sine fineste billeder.
En lille gruppe lokale Lundbye-entusiaster fik sammen med Kalundborg Kunstforening sat en festival i scene. I knap to måneder, fra 7. juli til 2. september, blev der budt på et afvekslende program med kunstudstillinger, foredrag og omvisninger, guidede ture og koncerter.
Et par måneder inden festivalen, på Lundbyes dødsdag 26. april, indbød Kalundborg Turistforening til indvielse af en ny Lundbye-mindeplade på huset i Skibbrogade som erstatning for den gamle og nedslidte fra 1948 (100-året for kunstnerens død).

Kunst og Kalundborg
Festivalen åbnede 7. juli med en udstilling på Bispegården – og en bogudgivelse. Forfatter og lokalhistoriker Palle Bruun Olsen havde skrevet bogen ”Kunst og kunstnere på Kalundborgegnen – lyset, landskabet, historien og relationerne” – den første samlede fortælling om billedkunstnere, som fra 1600-tallet til vor tid har virket i og ved Kalundborg. Et fornemt værk, der væver kunst- og lokalhistorie sammen.
Bogen blev udgivet af Kalundborg Kunstforening, der også stod bag udstillingen ”Kunst og kunstnere på Kalundborgegnen” på Bispegården med værker af nogle af de mange kunstnere, der er omtalt i bogen.
I flæng kan nævnes Johannes Glob, Valdemar Irminger, M. Kaalund Jørgensen, Gudmund Olsen, Hans Sørensen, Otto Bache, Christian Gottlieb Kratzenstein Stub, Edgar Funch, Ole Find, Asger Jorn, Grete og Mogens Balle og Maja Lisa Engelhardt. For ikke at tale om Hellenerbevægelsen på Røsnæs.
Udstillingen sluttede 5. august.
Foredrag og bustur
I tilknytning til udstillingen var der foredrag med den lokale billedkunstner Grete Balle, kunstneren bag blandt meget andet udsmykningen af den tidligere byrådssal i Bispegårdskomplekset: Vævningen “Åbent møde”. Og Jesper Sørensen fortalte om sin far, den lokale maler og grafiker Hans Sørensen, som i en menneskealder var en markant skikkelse på den lokale kunstscene og en inspirerende og højt skattet billedkunstlærer på Kalundborg Gymnasium.
Kunstforeningen stod bag en bustur til steder og kunstværker, der er beskrevet i bogen “Kunst og kunstnere på Kalundborg-egnen”. Forfatteren Palle Bruun Olsen var den, som altid, veloplagte og vidende guide og fortæller.
Enestående udstilling: Et nyt blik på Lundbye
11. august rykkede en ny og ganske enestående udstilling ind i Bispegården. 105 billeder af Lundbye, der alle var i privat eje: Oliemalerier, akvareller, tegninger, skitser. Hovedparten havde aldrig været udstillet før. Billedkunstner og Lundbye-discipel Maja Lisa Engelhardt, der selv er vokset op ved Kalundborg, stod for kuratering sammen med cand. mag. i kunsthistorie Sarah Fredholm.

Maja Lisa Engelhardt har haft Lundbye som følgesvend i hele sit kunstnerliv. Hun havde ikke brug for betænkningstid, da hun blev spurgt, om hun ville være med til at tilrettelægge fødselsdagsfesten for sit store idol. Hun takkede straks og helhjertet ja.
– Der er ikke noget sjovere, end når private samlere viser deres ting frem. Det er helt vildt, for mange af billederne har ikke været udstillet før – ja, flere er ikke registrerede. De giver os en mulighed for at vise Lundbye på en ny måde – at genopdage ham som en nutidig maler og give et nyt indblik i hans billedverden.
– Denne udstilling er ikke en museumsudstilling med kunsthistoriske studier og præsentation af hovedværker. Den skal snarere vise intime skitserede tilnærmelser til Lundbyes kærlighed til landskabet og dyrene i Danmark, sagde Maja Lisa Engelhardt.
Anmelderroser
Udstillingen fik mange rosende ord med på vejen.
”Det er ganske imponerende, at det er lykkedes at sammensætte en udstilling med så mange og så gode værker, hvoraf ingen tilhører offentlige samlinger. Lundbye var ikke Eckersberg. Men på mange måder var han i højere grad end sine samtidige inkarnationen af de idealer, som knyttes till Guldalderen, og udstillingen på Bispegården er derfor et væsentligt bidrag til historien om Guldalderens kunst,” skrev historikeren Jes Fabricius Møller.
“En enestående udstilling,” skrev Claus Gryner i Kristeligt Dagblad. “Den overordnede målsætning er at belyse Lundbyes værk på en ny måde. Dertil bidrager en befordrende ophængning med sammenstillinger, nærbilleder og detaljer, der åbner for en rigdom af farvenuancer, lysindfald og følelsesmæssige tilstande. Udstillingen bør ses dvælende. Hele tiden er der mere at finde. Også hvor det tilsyneladende drejer sig om noget, der i sig selv ingenting er… Man oplever udstillingen med en glæde, der vokser, mens man ser,” skrev Kristeligt Dagblads anmelder og tildelte udstillingen fem stjerner ud af seks mulige.
Fornemt katalog
Udstillingens katalog var en flot bog på 114 sider med gengivelse af alle de udstillede billeder og en tekst af forfatter, kunsthistoriker og tidl. direktør for Ny Carlsbergfondet Hans Edvard Nørregård-Nielsen – et 56 siders essay med titlen “Med Kalundborg som udgangspunkt” om mennesket og kunstneren J.Th. Lundbye og ikke mindst hans nære tilknytning til Kalundborg-egnen.
Bogen blev udgivet i samarbejde med Forlaget Wunderbuch.
Musik fra guldalderen
På åbningsdagen 11. august var der koncert i Vor Frue Kirke med trioen Morten Zeuthen (cello), Elizabeth Zeuthen Schneider (violin) og Amalie Malling (klaver). På programmet stod kammermusik fra guldalderen (og umiddelbart efter) af Peter Heise, Niels W. Gade, Tor Aulin og Otto Malling.
På festivalprogrammet stod endnu en koncert (19. august) med ægte guldaldermusik. Vokalensemblet Musica Ficta med dirigenten Bo Holten og pianisten Ulrich Stærk optrådte med sange af C.E.F. Weyse og B.S. Ingemann. Også den fandt sted i Vor Frue Kirke.
Foredrag om Lundbye
Lundbye-udstillingen på Bispegården blev fulgt op af to foredrag.
Cand.mag. i historie Klaus Krogh Madsen fortalte om “Lundbyes verden – guldalderens sene fase” med afsæt i Lundbyes egne ord: “Der gaar igjennem Naturen en Gjenklang af vore Sindsstemninger, og kan Landskabsmaleren fatte og gjengive den klart og smukt, da har han gjort sin Nytte.”
Forhenværende minister Bertel Haarder gav sin begejstring for Lundbye frit løb under overskriften “Evigt ejes kun det tabte” (et velkendt Henrik Ibsen-citat). Hans oplæg til foredraget indeholdt et personligt hjertesuk:: “Ak, havde han (Lundbye, red.) dog blot afholdt sig fra at melde sig som frivillig i den dumme borgerkrig i 1848.”
Forfatter Jens Balslev bidrog med foredraget “Kunstneren og trolden” om Lundbyes kamp med dæmoner, kærlighed og kunst.
De videbegærlige havde mulighed for at deltage i en af i alt seks guidede omvisninger på udstillingen i Bispegården.

Maja Lisa Engelhardt er en af de kyndige omvisere på Lundbye-udstillingen i Bispegården. Foto: Peter Andersen.
Tyrannisk far
Bistro Bispegården viste en udstilling med en serie billede af kunstneren Ole Olesen, som skildrer Lundbyes barndom, der var præget af faderens hårdhændede opdragelsesmetoder og heldigvis mislykkede forsøg på at undertrykke sønnens lysende kunstneriske talent
Lundbye-kunst på museet.
Kalundborg Museum/Museum Vestsjælland deltog i fejring og festival med en udstilling af Lundbye-billeder fra museets samlinger.
Museet havde også til lejligheden produceret podcasten “At male det kære Danmark – Lundbyes guldalder”. Maja Lisa Engelhardt og museumsinspektørerne Mads Findal Andreasen og Jesper Sejdner Knudsen havde sat hinanden stævne ved Vriedyssen på Raklev Høje – motivet for et Lundbyes allerbedst kendte billeder: “En gravhøj fra oldtiden ved Raklev på Refsnæs” fra 1839. Sammen diskuterede de bl.a., hvad det var for et landskab og en egn, Lundbye færdedes i og portrætterede. Og hvorfor han valgte netop bronzealderdyssen som motiv og maleriets forhold til virkeligheden.
Podcasten, som er tilrettelagt af formidlingsinspektør Sarah Sander Laugesen, ligger tilgængelig på Museum Vestsjællands hjemmeside.
Talkshow
Jesper Sejdner Knudsen, inspektør på Odsherred Kunstmuseum, stod også, sammen med Simon Vagn Jensen, leder af Odsherred Teater, bag et talkshow om Lundbye, kunsten og kærligheden under overskriften “Stik mig myg”. Det blev opført to gange på Kalundborg Museum.
Fra lokalarkivet
Kalundborg Lokalarkiv havde dykket i samlingerne og præsenterede en udstilling med scannede billeder og plakater og forskellige tekster med tilknytning til Lundbye. Blandt andet en tekst om kunstnerens tragiske død som frivillig i Første Slesvigske krig.
I Lundbyes fodspor
Forfatter og Lundbye-entusiast Jens Balslev havde op til festivalen kastet sig ud i et spændende og ambitiøst projekt. Men bistand i felten fra Hans Guldalger Christiansen gik han i gang med at opsøge J.Th. Lundbyes motiver i og ved Kalundborg. Det vil sig finde lige nøjagtigt de steder, hvor han typisk tegnede skitser, som for manges vedkommende blev til fuldt udfoldede malerier i hans vinteratelier. Et betydeligt detektivarbejde.
12. august, dagen efter ferniseringen på Lundbye-udstillingen på Bispegården, kunne han præsentere resultatet: Ni Lundbye-steder (landmarks) i by eller på land, hver især markeret med en stolpe med en lille bronzeplakette med nummer og en QR-kode.
QR-koden gav (og giver) adgang til en nærmere beskrivelse i tekst og billeder af lokaliteten og Lundbyes liv og færden. Et flot stykke kunst- og historieformidling, som indviet officielt (og i silende regn) ved et af de ni landmarks: Vriedyssen på Raklev Høje. For indvielsen stod Ole Glahn, formand for Kalundborg Kommunes kultur- og fritidsudvalg.

Jens Balslev fortæller om landmarkprojektet – og trodser regnen. Foto: Ole Rasch Brandt.
Tillykke til Lundbye
Lundbyes 200 års fødselsdag 1. september blev markeret med en guidet vandretur rundt i Kalundborg i kunstnerens fodspor med stop ved fødehjemmet i Skibbrogade, på Møllebakken og ved billedhuggeren H.W. Bissens buste af Den tapre Landsoldat ved Vor Frue Kirke. Bronzebusten, en kopi af hovedet på Bissens store skulptur af Den tapre Landsoldat i Fredericia, bærer Lundbyes ansigtstræk. Den blev i 1996 skænket til Kalundborg af Ny Carlsbergfondet.
Fødselsdagen blev også fejret med en minikoncert på Vor Frue Kirkes klokkespil. Kirkens orga- og klokkenist havde sammensat et program med musik, der relaterede til Lundbye og guldalderen.