Nyheder

Halvabstrakt Lundbye

-Det har været min sværeste opgave nogensinde, siger billedkunstner Maja Lisa Engelhardt om sin Lundbye-skulptur, der nu i en lille måneds tid har været en del af bybilledet i Kalundborg. Og som er blevet beskuet og diskuteret..

Bekendelsen kommer i et indslag på TV Kalundborg, hvor Maja Lisa Engelhardt bl.a. fortæller om sin idé med skulpturen, om sit og J.Th. Lundbyes fælles tilhørsforhold til Kalundborg og om, hvorfor skulpturen har fået den udformning, den har fået som en halvt abstrakt, halvt naturalistisk fremstilling af guldaldermaleren.

Se indslaget her TV-kalundborg – Video: ’Den sværeste opgave nogensinde’

Lundbye venter på grønt lys på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Alle og Klosterparkvej i Kalundborg. Foto: Ole Brandt.

Maja Lisa Engelhardts Lundbye-bronzeskulptur under patineringen på kunststøberiet i Pietrasanta i det nordlige Toscana. Privatfoto.


Den flotteste palet

Vinderne kåret i Vores Kalundborgs festivalkonkurrence for de alleryngste.

Elif på tre og Engie på fire år virkede ganske scenevante og kun en smule betuttede, da de torsdag blev kåret som vindere i Vores Kalundborgs konkurrence om den flottest bemalede palet.

De to små veninder er indskrevet i børnehaven Svalereden i Høng, der ligesom 20 andre børnehaver eller integrerede institutioner i Kalundborg Kommune har taget imod op-og udfordringen fra Vores Kalundborg (tidligere Kalundborg Handelsstandsforening) til at slippe kreativiteten løs i Johan Thomas Lundbyes ånd.

På den måde er også de alleryngste en del af Lundbye Kunstfestival, og de har fået den første spæde introduktion til guldaldermaleren og hans univers.

I alt 225 paletter er blevet dekoreret efter alle kunstens regler og bedømt af kunderne i de butikker i Kordilgade og på Stejlhøj, hvor de har været udstillet siden midt i juli.  Op imod 600 deltog i afstemningen, og bag vinderpaletten står altså ikke kun én men to små kunstnere.

Engie og Elif fik overrakt vinderdiplom af citychef Svend-Erik Kristensen fra Vores Kalundborg, og med prisen fulgte en bugnende frugtkurv, sponsoreret af Føtex i Kalundborg.

 3. og 4. september bliver alle paletter udstillet i det tomme butikslokale i Kordilgade 2, velvilligt udlånt af ejendommens ejer Lisbeth Eisner. Elif og Engie skal sammen med borgmester Martin Damm klippe snoren over til det midlertidige galleri.

Blandt de kunder, der stemte på vinderpaletten, er der udtrukket en heldig, som har vundet et gavekort på 500 kr. til Vores Kalundborg.

Elif (tv) og Engie får overrakte diplomet som bevis på, at deres palette er kåret som den flotteste. Selve paletten er sendt til indramning, så den kan præsentere sig flot, når den udstillet 3. og 4. september sammen alle de andre konkurrencepaletter. Foto: Ole Brandt
Pædagog Janni Jørgensen besigtiger frugtkurven, som varehuschef Dennis Larsen fra Føtex Larsen havde medbragt. Den fik alle børnene på Elif og Engies stue glæde af.

“En enestående mulighed”

Hovedudstillingen på Bispegården får rosende omtale i Kristeligt Dagblad.

Der er endnu god mulighed for at se udstillingen ”Venskab og fællessskab på Bispegården i Kalundborg med over 150 privatejede værker af J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard.

Kristeligt Dagblads anmelder Torben Weirup er ikke i tvivl: ”En enestående mulighed for at se en ophængning af Lorenz Frølich, P.C. Skovgaard og Lundbye selv, der måske ikke alle er hovedværker, men stadig rummer store kvaliteter,” skrev han i sin fyldige anmeldelse.

Udstillingen vises til og med 12. september ligesom Kalundborg Museums fine lille udstilling med de tre guldaldermalere (museet holder lukket mandag og fredag) og udstillingen på Lerchenborg med keramik og fotos.

27. august kan man få en guidet rundvisning på udstillingen på Bispegården. Lundbye-ekspert Jens Balslev er guide.

Sange fra Lundbyes tid

I aften den 26. august står der sange fra Højskolesangbogen på programmet i Raklev Sognehus. Nærmere betegnet sange, som er knyttet til 1800-tallets danske guldalder eller Lundbyes tid. For arrangementet, som Raklev Kirke står for, indgår i sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg.

Så der vil være tekster af band andre N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher og Adam Oehlenschläger og musik af for eksempel C.E.F. Weyse for at nævne guldalderens mest kendte danske komponist.

Organist Niels Wakabayashi og sognepræst Helle Brink har tilrettelagt, og mellem sangene bliver der læst op fra J.Th. Lundbyes dagbøger, der udkom samlet for tre år siden under titlen ”Seks år af et liv”.

Byvandring og heldagstur

Galleri Grys udstilling på Dyrehøj Vingaard med værker af Mogens Balle og Hans Sørensen slutter 29. august.

28. august står Kalundborg Turistforening for en byvandring i Lundbyes Kalundborg.Turistforening ,

Turistforeningen, Biblioteksforeningen og Folkeuniversitet har arrangeret en heldagstur 29. august til Vallekilde og Vognserup Gods ved Kundby – to lokaliteter, som J.Th. Lundbye besøgte flere gange, På Vognserup vil godsejer H.C. Teisen fortælle om godsets lange historie og Lundbyes tilknytning til stedet,

31. august holder fotograf Claus Starup foredrag på Lerchenborg om guldaldermaleriet som professionel og personlig inspirationskilde. Foredraget er arrangeret af Kalundborg Fotoklub.

Lundbye-billeder udsat for fri fantasi

Lundbye Kunstfestival er også for børn.

Kunst skal opleves. Og det bliver den i den grad netop nu på syv skoler i Kalundborg, hvor over 1.000 elever får en oplevelse ud over det sædvanlige.

Kunstformidler Søren Mølstrøm fra Kunst ud til Folket er på turné med en ganske anderledes form for kunstformidling, tilpasset børn fra 1. til 6. klasse. Med sig har han tre værker af Johan Thomas Lundbye i lærredskopier med indramning, så de ligner de originale malerier. Men så hører ligheden med almindelig kunstformidling op.

Søren Mølhøj rimer og fabulerer løs, akkompagneret af Sune Grip på guitar eller tromme, og giver billederne mæle, så en bautasten og et træ kommer i vildtvoksende samtale med hinanden, og et selvportræt af en depressionsramt Lundbye bliver afsæt til en historie om verdens rigeste mand, som er trist, fordi han ikke ved, hvad han skal bruge sine penge til.

Undervejs bliver eleverne inviteret til at bidrage til røverhistorier og sjove rim. Der var premiere 23. august, og forestillingen besøger syv skoler: Skolen på Herredsåsen, Nyrupskolen, Kalundborg Friskole, Rynkevangskolen, Raklev Skole, Friskolen på Røsnæs og Årby Skole. Den bliver vist i alt 15 gange frem til frem til 31. august.

Forestillingerne indgår i Lundbye Kunstfestival som en del af Kalundborg Kommunes kulturpakkeordning på skolerne med børnekulturkonsulent Søren Vind som formidler.

Søren Mølstrøm er uddannet på RUC i performance design og historie. Han kalder sit projekt ”Kunst ud til folket” en form for oprør med en akademisk tilgang til kunstforstand og kunstnydelse. Det er oplevelsen af kunstværket, der tæller.

Søren Mølstrøm blev landskendt, da han i 2019 gik i samarbejde med Johnny Hansen fra Kandis om hjemmegjorte sange om udvalgte kunstværker på Sorø Kunstmuseum. Abstrakt kunst koblet sammen med dansktopmusik.

Kunst ud til Folket har også opfundet en maskine, der får skulpturer til at tale, så børn i hele landet kan tale med de skulpturer, de går forbi til daglig.

Søren Mølstrøm vil inspirere børn til at bruge deres egen fantasi, når de ser på kunst. Pressefoto.

Luften malet op med toner

Flot totaloplevelse med musik, ord og billeder i Nyvangskirken.

Når sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg klinger af 12. september står et par værker tilbage, skabt for festivalen og eftertiden: Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af Johan Thomas Lundbye ved Kaalund Kloster, Jens Balslev teaterstykke ”En vildsom kugle”, vist på Lerchenborg, og Jesper Balslevs skykoncert ”Strato”, der fredag aften blev opført to gange i Nyvangskirken.

 ”Strato” blander på original vis nykomponeret musik med fotos af skyer og oplæsning fra Lundbyes dagbøger og breve. I juni 1842 betror han dagbogen, at han, sammen med vennen og kollegaen P.C. Skovgaard, ”have haft de dejligste Lufter at studere, og jeg vil gerne mindes noget af hvad jeg harseet i dag, naar jeg skal male Luften op.”

Ikke bare skyer

Skyerne var motiver i sig selv. Guldaldermaleren Lundbye lagde meget tid og stor energi i at ”male luften op” og give himmelpartierne deres eget liv, og de er tit mere dramatiske end selve landskaberne.

Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har taget tråden op og fotograferet himle og skyer. Det har inspireret den unge komponist Jesper Balslev til en koncert i tre satser, hvor musikken følger billeder af fortættet dramatiske eller lyse luftige himle, som samtidig er billeder på den stærkt humørsvingende Lundbyes sindsstemninger.

En original idé

En original idé, der blev flot forløst af de fire dygtige musikere Jesper Balslev på flygel, Lea Havelund Rasmussen på cello, Jørgen Stenbæk (trompet eller flygelhorn), Marianne Glynstrup (vokal) og af skuespiller Christian Mosbæk som oplæser.

Forestillingen levede helt op til festivalens undertitel: Arv og inspiration. Lundbyes ord og billeder har inspireret til et nutidigt værk.

Musik, ord og billeder. Det hele spillede sammen i Nyvangskirken. Foto: Ole Brandt
Jesper Balslev koncert i tre satser blev opført ved to velbesøgte forestillinger i Nyvangskirken. Foto: Holger Prehnum.

Koncert med cirrus, nimbus og cumulus

Skyer, musik og oplæsning. Det er ingredienserne i en ikke helt almindelig koncert fredag den 20. august i Nyvangskirken i Kalundborg.

Koncerten indgår i sommerens Lundbye Kunstfestival, og den er en hyldest til skyerne – de faretruende, de høje og de lave, og dem, der har tilnavne som blomkåls-, makrel- og lammeskyer.

Der bliver tale om en totaloplevelse. Ideen udspringer af, hvordan landskabsmalerier og studier af skyer slog igennem i kunstverdenen i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Også guldaldermaleren J.Th. Lundbye var meget optaget af skystudier, så det var oplagt med et festivalindslag med skyer. Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har fotograferet skyformationer, der vises på storskærm, ledsaget af nykomponeret musik og oplæsning fra Lundbyes dagbøger og breve.

Lundbye-citaterne læses op af skuespilleren Christian Mosbæk, kendt fra bl.a. tv-serien “Krøniken”.

Tre typer skyer

Musikken med tråde til jazz, klassisk, filmmusik og jazz er komponeret af den unge musiker og komponist Jesper Balslev. Han medvirker selv på flygel og guitar sammen med Marianne Glynstrup, sang, Jørgen Stenbæk, trompet og flygelhorn, og Lea Havelund Rasmussen, cello.

Og navnene på musikkens tre satser er meget passende cirrus, nimbus og cumulus. Hvis man følger med i vejrudsigterne, vil man genkende navnene på tre skytyper, og de er ikke tilfældigt valgte.

– Citrus-skyer er de højtliggende, tynde skyer, hvor der er højt til himlen, godt vejr, og alt er dejligt. Lundbye med det vilde kunstneriske talent havde dage, hvor han bare var jublende lykkelig, var i gang med sin kunst og kunne se det hele for sig, forklarer Jesper Balslev.

– Nimbus-skyer er tunge regnvejrsskyer. Lundbyes indre er tungt og dystert.

-I cumulus-satsen, inspireret af de tårnede blomkålsskyer, er Lundbye død og har fundet fred, fortæller komponisten.

Koncerten/forestillingen varer en time og opføres to gange – kl. 19 og kl. 21.

Rundvisninger og foredrag

Lundbye-festivalen byder i den kommende uge også på rundvisninger onsdag den 18., lørdag den 21. og søndag den 22. august på festivalens hovedudstilling ”Venskab og fællesskab” med spændende privatejede værker af Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard. Rundvisere er henholdsvis Maja Lisa Engelhardt, Annette Bach Møller og Palle Bruun Olsen.

Torsdag den 19. august er der en sidste chance for at se præsentationen af Jens Balslevs Lundbye-teaterstykke ”En vildsom kugle” i Stalden på Lerchenborg.

21. august står Kalundborg Turistforening for en guidet tur til Lundbye-landmarks i Røsnæs’ natur – steder, som inspirerede maleren til nogle af sine motiver. Peter Hermann er guide.

I weekenden 21.-22. august er der også endnu en chance for at se udstillingen på Kalundborg Gymnasium af elevarbejder, inspireret af guldalderen, der vises sammen med skolens egen alsidige kunstsamling.

Tirsdag den 24. august er der foredrag på Bispegården. Dr. phil. Lotte Thrane fortæller om venskabet mellem J.Th. Lundbye og Lorenz Frølich og om drømme, ungdom og følsomme mandevenskaber i 1840’ernes København. 

ET skystudie af J.Th. Lundbye. Det er et forarbejde til hans maleri “Landskab ved Arresø” fra 1838.
Skuespiller Christian Mosbæk læser Lundbyes tekster. Pressefoto.
Jesper Balslev har komponeret musikken til skykoncerten. Foto: Axel Gadegaard
Holdet, der fremfører Lundbye-skykoncerten i Nyvangskirken: Jesper Balslev, Jørgen Stenbæk, Lea Havelund Rasmussen, Christian Mosbæk og Marianne Glynstrup. Privatfoto.