Nyheder

Festivalen er godt i gang

250 var lørdag den 3. juli med til at åbne Lundbye Kunstfestival 2021 på Bispegården i Kalundborg, hvor der til lejligheden var rejst et stort telt bag udstillingsbygningen.

Festivalen blev officielt åbnet af Kalundborgs borgmester Martin Damm, og bagefter var der fernisering på tre udstillinger:

Kalundborg Kunstforenings udstilling med værker af 100 års fødselarerne  Mogens Balle og Hans Sørensen på Bispegården.

Udstillingen om venskabet mellem J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard på Kalundborg Museum.

Galleri Grys udstilling på Røsnæs Vingaard med Balle- og Sørensen-billeder.

Efter ferniseringerne gav Jesper Balslev Kvintet jazzkoncert i teltet – en releasekoncert med nykomponeret musik fra kvintettens cd ”En skønne dag”.

Axel Gadegaard fra Lundbyekomitéen havde kameraet med. Nogle af hans billeder ses her.

Om søndagen (4. juli) var der supplerende fernisering på Galleri Grys udstilling med stort besøg.

Borgmester Martin Damm åbner Lundbye Kunstfestival 2021.

Kapelmester og komponist Jesper Balslev i aktion under åbningsdagens jazzkoncert.
Jesper Balslev Kvintet holdt albummet “En skønne dag” over dåben. Her er det Jacob Klitgaard (bas) og Frederik Moth (saxofon).

-Jamen, hvor er guldmalingen

Overskriften er et citat fra Kalundborg Nyt, som har besøgt Børnehuset Møllevang på Rynkevangen  – en af de børnehaver i Kalundborg, hvor børnene har arbejdet med billeder under Lundbye Kunstfestival.

Børnene har fået fortalt om deres berømte bysbarn, guldaldermaleren J.Th. Lundbye, og det fik et af børnene til helt logisk at spørge: ”Jamen, når han var guldmaler, hvor er så guldmalingen?”

Det er foreningen Vores Kalundborg (tidligere Kalundborg Handelsstandsforening), der har delt i alt 250 paletter ud i børnehaverne med en opfordring til at slippe kreativitet og farver løs – som en kunstfestivalaktivitet for de yngste.

Resultaterne (de farvelagte paletter) udstilles i første omgang i byens butikker, før de bliver vist samlet i en tom butik i gågaden Kordilgade.

Du kan læse hele Kalundborg Nyts fine reportage ved at gå ind på www.sn.dk/kalundborg. I toppen er der et link til Kalundborg Nyt.

Festivalstart med fire ferniseringer og jazz

Forberedelserne har stået på i det meste af tre år. Lørdag den 3. juli lyder startskuddet til Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg: 10 festivaluger med 60 forskellige arrangementer.

Åbningstalen bliver holdt af borgmester Martin Damm på Bispegården i Kalundborgs gamle højby. Straks efter er der firedobbelt fernisering.

To gange 100 år

Bispegården har i år været udstillingssted i 40 år, og det markerer Kalundborg Kunstforening med en lille udstilling.

Den første udstiller i 1981 var Kalundborgs egen Hans Sørensen. Han ville i år være fyldt 100 år ligesom Mogens Balle, som også boede og virkede i Kalundborg. Det fejres med en dobbeltudstilling på Bispegården, sat i scene af kunstforeningen. Galleri Gry følger op med en udstilling på Dyrehøj Vingaard på Røsnæs med billeder af Balle og Sørensen.

Nykomponeret jazz

Kalundborg Museum viser værker fra Museum Vestsjællands samlinger af festivalens hovedperson og Kalundborgs bysbarn J.Th. Lundbye og hans gode venner og arbejdskammerater Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard. Den kan ses i hele festivalperioden. Venskabet mellem de tre guldaldermalere er temaet for festivalens centrale udstilling med privatejede værker, der åbner 7. august på Bispegården.

Umiddelbart efter åbning og fernisering 3. juli er der jazz på programmet i teltet bag Bispegården. Jesper Balslev Kvintet præsenterer nykomponeret instrumentaljazz med den gode melodi i centrum.

I Lundbyes fodspor

Under fejringen af J.Th. Lundbyes 200 års fødselsdag i 2018 blev der indviet 10 Lundbye-landmarks på fortrinsvis Røsnæs – steder i landskabet, hvor Lundbye blev inspireret til nogle af sine skitser og billeder.

De er blevet populær besøgsmål. Kunst- og naturoplevelse i forening.

Søndag 4. juli indvies otte nye Lundbye-steder – denne gang især på Asnæs. Det foregår på Møllebakken i Kalundborg, og straks efter kan man komme på en guidet tur til de nye landmarks.

Fire dommere og 812 fotos

Lundbye Kunstfestivals landsdækkende fotokonkurrence ”Det kjære Danmark 2021” sluttede 15. juni, og dommerkomiteen har været samlet for at votere.

På den allersidste konkurrencedag meldte den sidste af i alt 206 deltagere sig. I alt blev der indsendt 812 fotografier til konkurrencen.

De fire dommere – fotograf Kirsten Klein, billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, museumsinspektør og kunsthistoriker Jesper Sejdner Knudsen og konkurrencens koordinator Axel Gadegaard – havde i forvejen lavet en slags forcensur ved hver især at vælge mellem 60 og 70 fotos ud. Mindre kopier af de mange konkurrencefotos blev undervejs lagt op i “skyen”, så alle fire dommere kunne følge med i, hvad der var indsendt.

-Forcensuren gav et udvalg på 230 billeder, og censuren på vores møde resulterede i, at der blev valgt 66 fotos ud til udstillingen på Lerchenborg Slot 8. august til 12. september, fortæller Axel Gadegaard.

Han oplyser, at billederne ved bedømmelsen blev printet ud på samme fotopapir og med samme type blæk, som bliver brugt hos firmaet Grafik & Foto i Præstø, der skal stå for print og indramning af de udvalgte fotos.

-Det handler om, at fotografier tager sig anderledes ud på print end på en skærm. Og printene kan bredes ud på et bord, så man nemmere kan sammenligne.

-Nu skal alle, de ”heldige” have besked om, at de har fået et eller flere fotos antaget til udstillingen, siger Axel Gadegaard. Han har endnu ikke tal på, hvor mange fotografer, der er sluppet gennem nåleøjet.

På billedet ses fra venstre Jesper Sejdner Knudsen, Kirsten Klein, Maja Lisa Engelhardt og Axel Gadegaard under voteringen. (Foto: Holger Prehnum)

Det trykte katalog er klart

De sidste brikker er lagt, og programmet for Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg er fikst og færdigt med over 60 arrangementer, fordelt over 10 uger: Udstillinger, foredrag, teater, koncerter, rundvisninger, guidede ture, Lundbye i naturen, skulptur-afsløring og fotomaraton m.m.

Det trykte program er på vej ud til museer, biblioteker, gallerier, butikker, oplevelsessteder og andre turistmål. Samtidig er billetsalget skudt i gang her på hjemmesiden. Se nærmere ved de enkelte arrangementer.

Du kan downloade det trykte program her på hjemmesiden ved at gå tilbage til forsiden og trykke på “se mere”. Efter 2. afsnit i beskrivelsen af festivalen (“Lundbye er endnu en festival værd”) er der et link til programmet.

Vi vil være taknemmelige, hvis du vil hjælpe os med at formidle det til potentielle festivalgæster i din vennekreds, på jobbet eller i din familie. Du kan få sendt et vred trykte programmer ved at skrive til lundbyekunstfestival@outlook.com.

Fotofrist forlænget

Fristen for at aflevere bidrag til Lundbye Kunstfestivals landsdækkende fotokonkurrence “Det kjære Danmark 2021” er forlænget fra 31. maj til 15. juni.

Det har vi valgt at gøre, fordi festivalens trykte katalog er på trapperne. Distribueringen går i gang i ugen op til pinse (uge 20). I kataloget er fotokonkurrencen omtalt, og for dem, der på den måde bliver opmærksom på konkurrencen, vil en frist på blot en uges tid være lige kort nok. Så fristen er forlænget med 14 dage.

Her på hjemmesiden kan du orientere dig om konkurrencereglerne og om, hvordan bidrag, som vi allerede har fået mange af, skal afleveres.