Nyheder

Lundbye er landet

Johan Thomas Lundbye er ankommet til Kalundborg. Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af Kalundborgs berømte bysbarn er i tildækket tilstand anbragt på det fundament på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé, der har ventet på skulpturen i et par måneder, mens den er vokset frem på et kunststøberi i den toscanske by Pietrasanta.

Mandskab fra Kalundborg Kommunes Entreprenørservice fik skulpturen på plads i samråd med chefkonservator Lars Henningsen fra Bevaringscenter Nord.

På lørdag den 7. august falder tildækningen, og så er Lundbye officielt vendt hjem til sin fødeby.

Lundbye-skulpturen bliver hejst på plads og fæstnet til fundamentet. Maja Lisa Engelhardt og Lars Henningsen følger nøje. Foto: Holger Prehnum.

Nye Lundbye-steder

J.Th. Lundbyes kærlighed til Røsnæs er velkendt – ligesom mange af de billeder, der kom ud af hans vandreture i halvøens vilde natur.

Men også på det blide Asnæs fandt han inspiration til nogle af sine motiver.

Under Lundbye Kunstfestival 2021 er otte nye landmarks – steder, som Lundbye har foreviget i skitser, tegninger eller malerier – holdt over dåben. De fleste af dem netop på Asnæs.

Den officielle indvielse fandt sted på Møllebakken i Kalundborg med en efterfølgende guidet tur til de nye landmarks. Jens Balslev, som sammen med Hans Guldager Christiansen, har fundet frem til både de 10 første og de otte nye landmarks, var kyndig guide. Turen var udsolgt med 15 deltagere.

Billederne her er taget af Axel Gadegaard fra Lundbyekomitéen.

Jens Balslev har efterforsket de steder, som inspirerede J.Th Lundbye, og de billeder, der kom ud af det.
Jens Balslev bringer deltagerne tæt på Lundbyes motiver og historierne bag.
De nu 18 Lundbye-landmarks er på én gang kunst- og naturoplevelser.

Festivalen er godt i gang

250 var lørdag den 3. juli med til at åbne Lundbye Kunstfestival 2021 på Bispegården i Kalundborg, hvor der til lejligheden var rejst et stort telt bag udstillingsbygningen.

Festivalen blev officielt åbnet af Kalundborgs borgmester Martin Damm, og bagefter var der fernisering på tre udstillinger:

Kalundborg Kunstforenings udstilling med værker af 100 års fødselarerne  Mogens Balle og Hans Sørensen på Bispegården.

Udstillingen om venskabet mellem J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard på Kalundborg Museum.

Galleri Grys udstilling på Røsnæs Vingaard med Balle- og Sørensen-billeder.

Efter ferniseringerne gav Jesper Balslev Kvintet jazzkoncert i teltet – en releasekoncert med nykomponeret musik fra kvintettens cd ”En skønne dag”.

Axel Gadegaard fra Lundbyekomitéen havde kameraet med. Nogle af hans billeder ses her.

Om søndagen (4. juli) var der supplerende fernisering på Galleri Grys udstilling med stort besøg.

Borgmester Martin Damm åbner Lundbye Kunstfestival 2021.

Kapelmester og komponist Jesper Balslev i aktion under åbningsdagens jazzkoncert.
Jesper Balslev Kvintet holdt albummet “En skønne dag” over dåben. Her er det Jacob Klitgaard (bas) og Frederik Moth (saxofon).

-Jamen, hvor er guldmalingen

Overskriften er et citat fra Kalundborg Nyt, som har besøgt Børnehuset Møllevang på Rynkevangen  – en af de børnehaver i Kalundborg, hvor børnene har arbejdet med billeder under Lundbye Kunstfestival.

Børnene har fået fortalt om deres berømte bysbarn, guldaldermaleren J.Th. Lundbye, og det fik et af børnene til helt logisk at spørge: ”Jamen, når han var guldmaler, hvor er så guldmalingen?”

Det er foreningen Vores Kalundborg (tidligere Kalundborg Handelsstandsforening), der har delt i alt 250 paletter ud i børnehaverne med en opfordring til at slippe kreativitet og farver løs – som en kunstfestivalaktivitet for de yngste.

Resultaterne (de farvelagte paletter) udstilles i første omgang i byens butikker, før de bliver vist samlet i en tom butik i gågaden Kordilgade.

Du kan læse hele Kalundborg Nyts fine reportage ved at gå ind på www.sn.dk/kalundborg. I toppen er der et link til Kalundborg Nyt.

Festivalstart med fire ferniseringer og jazz

Forberedelserne har stået på i det meste af tre år. Lørdag den 3. juli lyder startskuddet til Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg: 10 festivaluger med 60 forskellige arrangementer.

Åbningstalen bliver holdt af borgmester Martin Damm på Bispegården i Kalundborgs gamle højby. Straks efter er der firedobbelt fernisering.

To gange 100 år

Bispegården har i år været udstillingssted i 40 år, og det markerer Kalundborg Kunstforening med en lille udstilling.

Den første udstiller i 1981 var Kalundborgs egen Hans Sørensen. Han ville i år være fyldt 100 år ligesom Mogens Balle, som også boede og virkede i Kalundborg. Det fejres med en dobbeltudstilling på Bispegården, sat i scene af kunstforeningen. Galleri Gry følger op med en udstilling på Dyrehøj Vingaard på Røsnæs med billeder af Balle og Sørensen.

Nykomponeret jazz

Kalundborg Museum viser værker fra Museum Vestsjællands samlinger af festivalens hovedperson og Kalundborgs bysbarn J.Th. Lundbye og hans gode venner og arbejdskammerater Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard. Den kan ses i hele festivalperioden. Venskabet mellem de tre guldaldermalere er temaet for festivalens centrale udstilling med privatejede værker, der åbner 7. august på Bispegården.

Umiddelbart efter åbning og fernisering 3. juli er der jazz på programmet i teltet bag Bispegården. Jesper Balslev Kvintet præsenterer nykomponeret instrumentaljazz med den gode melodi i centrum.

I Lundbyes fodspor

Under fejringen af J.Th. Lundbyes 200 års fødselsdag i 2018 blev der indviet 10 Lundbye-landmarks på fortrinsvis Røsnæs – steder i landskabet, hvor Lundbye blev inspireret til nogle af sine skitser og billeder.

De er blevet populær besøgsmål. Kunst- og naturoplevelse i forening.

Søndag 4. juli indvies otte nye Lundbye-steder – denne gang især på Asnæs. Det foregår på Møllebakken i Kalundborg, og straks efter kan man komme på en guidet tur til de nye landmarks.

Fire dommere og 812 fotos

Lundbye Kunstfestivals landsdækkende fotokonkurrence ”Det kjære Danmark 2021” sluttede 15. juni, og dommerkomiteen har været samlet for at votere.

På den allersidste konkurrencedag meldte den sidste af i alt 206 deltagere sig. I alt blev der indsendt 812 fotografier til konkurrencen.

De fire dommere – fotograf Kirsten Klein, billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, museumsinspektør og kunsthistoriker Jesper Sejdner Knudsen og konkurrencens koordinator Axel Gadegaard – havde i forvejen lavet en slags forcensur ved hver især at vælge mellem 60 og 70 fotos ud. Mindre kopier af de mange konkurrencefotos blev undervejs lagt op i “skyen”, så alle fire dommere kunne følge med i, hvad der var indsendt.

-Forcensuren gav et udvalg på 230 billeder, og censuren på vores møde resulterede i, at der blev valgt 66 fotos ud til udstillingen på Lerchenborg Slot 8. august til 12. september, fortæller Axel Gadegaard.

Han oplyser, at billederne ved bedømmelsen blev printet ud på samme fotopapir og med samme type blæk, som bliver brugt hos firmaet Grafik & Foto i Præstø, der skal stå for print og indramning af de udvalgte fotos.

-Det handler om, at fotografier tager sig anderledes ud på print end på en skærm. Og printene kan bredes ud på et bord, så man nemmere kan sammenligne.

-Nu skal alle, de ”heldige” have besked om, at de har fået et eller flere fotos antaget til udstillingen, siger Axel Gadegaard. Han har endnu ikke tal på, hvor mange fotografer, der er sluppet gennem nåleøjet.

På billedet ses fra venstre Jesper Sejdner Knudsen, Kirsten Klein, Maja Lisa Engelhardt og Axel Gadegaard under voteringen. (Foto: Holger Prehnum)