Nyheder

Guldalder i børnehøjde

Udstillingen på Bispegården med billeder fra private samlinger af de tre guldaldervenner J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard har haft besøg af flere skoleklasser. De har enten besøgt udstillingen uanmeldt sammen med deres lærere eller taget imod tilbuddet om en indføring i guldalderen, som Peer Lysemose fra Lundbyekomitéen står for.

I dag tirsdag var 4. klasse fra Kalundborg Friskole på besøg. Efter at fået fortalt om guldalderen i almindelighed og de tre kunstnervenner Lundbye, Frølich og Skovgaard i særdeleshed, gik eleverne i krig med selv at tegne og male – enten ud af egne hoveder eller inspireret af de udstillede billeder.

Lundbyekomitéen har været meget opsat på, at formidling af guldalderen og dens billedverden til børn og unge skulle være en del af Lundbye Kunstfestival. Det er lykkedes fint med undervisningsforløb eller –indslag i folke- og friskoler og på Kalundborg Gymnasium og, for de allermindste, Vores Kalundborgs paletkonkurrence i børnehaverne.

På billederne er 4. klasse fra Kalundborg Friskole i gang med blyanter og farver. Foto: Peer Lysemose.

Festivalfinale med eventyr og mestercellist

Lundbye Kunstfestival takker af med Susse Wold og Copenhagen Cello Quartet.

Der står fornem cellomusik og en suveræn teateroplevelse på programmet, når sommerens Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg takker af i den kommende weekend.

Fredag den 10. september besøger skuespiller Susse Wold Stalden på Lerchenborg Slot med en af sine største succeser i genren monolog/oplæsning: H.C. Andersens eventyr ”Snedronningen”. Det er historien om hjertets sejr over forstandens hovmod og et af H.C. Andersens allersmukkeste eventyr og det, Susse Wold selv holder allermest af.

Teaterformidlingen Femkanten er arrangør.

-Jeg har lyst til at dele min begejstring for og glæde ved eventyret om “Snedronningen”, siger Susse Wold. Pressefoto.

Mesteren og hans lærlinge

Søndag den 12. september takker Lundbye Kunstfestival 2021 af med en eftermiddagskoncert i Raklev Kirke med Copenhagen Cello Quartet med cellisterne Morten Zeuthen, Toke Møldrup, Henrik Dam Thomsen og Jakob Kullberg. Kvartetten spiller musik fra Johan Thomas Lundbyes tid, 1800-tallets danske guldalder.

Morten Zeuthen er, som Politiken skrev, da han i juni i år fyldte 70 år, uden overdrivelse en af Danmarks mest kendte og elskede klassiske musikere. I sit lange musikalske liv har han delt sin tid mellem karrieren som udøvende musiker og pædagogikken. 

Som professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har han været læremester for den nuværende generation af danske topcellister – inklusive sine tre medcellister i Copenhagen Cello Quartet. 

Og så er Røsnæs i øvrigt hans andet hjem, nærmere betegnet familiens sommerhus ved Ulstrup.

Copenhagen Cello Quartet med Morten Zeuthen (siddende) sætter et flot punktum for Lundbye Kunstfestival 2021. Pressefoto.

Koncert i Lundbye-land

Raklev Kirke er et fint sted at runde den over to måneder lange Lundbye-festival af. For Vriedyssen på Raklev Høje er motivet for et af Lundbyes hovedværker, “En Gravhøj fra Oldtiden ved Raklev på Refsnæs”, og tæt på Raklev Kirke finder vi en stensætning med den meget specielt formerede overliggersten ”Hundehovedet”, som Lundbye besøgte og tegnede mange gange.

Halvanden time før cellokoncerten, der begynder kl. 16.30, arrangeres en guidet tur til de to Lundbye-steder med Jens Balslev som guide.

Udstillingen på Bispegården med privatejede værker af guldaldervennerne J.Th. Lundbye, P.C. Skovgaard og Lorenz Frølich og udstillingen på Kalundborg Museum med de samme tre slutter samtidig med festivalen. Udstillingen i Stalden på Lerchenborg med Anne Rolsteds keramik og fotos fra festivalens fotokonkurrence slutter også 12. september.

Og der er god mulighed for at kombinere et besøg på Bispegården med en guidet rundvisning. Der er rundvisninger på udstillingen 7., 8. og 11. september med henholdsvis Annette Bach Møller og Jens Balslev som guider.

Lundbyes skitse til hans billede af Vriedyssen på Raklev Høje fra 1839. Skitsen, som er udateret, kan ses på udstillingen på Bispegården med privatejede værker af Lundbye, Frølich og Skovgaard. Og dyssen kan besøges med guide inden cellokoncerten i Raklev Kirke søndag den 12. september.

Ny rundviser

Maja Lisa Engelhardt er blevet forhindret i at stå for rundvisningen på udstillingen “Venskab og fællesskab” på Bispegården tirsdag den 7. september kl. 16-17. I stedet viser Annette Bach Møller, billedkunstlærer på Kalundborg Gymnasium, rundt og fortæller om billederne og venskabet og arbejdsfællesskabet mellem J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard.

Annette Bach Møller står også, som planlagt, for rundvisningen på udstillingen onsdag den 8. september kl. 16-17.

Den sidste rundvisning finder sted lørdag den 11. september, også kl. 16-17, og den står Jens Balslev for.

Billetter kan købes i forsalg her på hjemmesiden under “rundvisninger”.

Pop up-galleri med farveglade paletter

Lundbye ville helt sikkert have glædet sig.

Guldaldermaleren var en stor børneven – det er der flere vidnesbyrd om. Og året efter hans død som kun 29-årig i 1848 malede hans gode ven og kollega P.C. Skovgaard et billede af Johan Thomas Lundbye i en fredfyldt stund i alléen ved Vognserup Gods. Vennen sidder og tegner, omgivet af sit elskede børnepublikum.

Så mon ikke Lundbye ville have nikket anerkendende ved synet af de mange flot dekorerede paletter, som 228 børn fra børnehaver og vuggestuer har afleveret til Vores Kalundborgs konkurrence som led i Lundbye Kunstfestival.

De mange paletter kan i dag og i morgen lørdag beundres i de ledige butiks-/restaurationslokaler i Kordilgade 2, som til lejligheden er omdannet til pop up-galleri.

Indvielsen i dag stod borgmester Martin Damm for sammen med Engie på fire år fra børnehaven Svalereden i Høng, der er kåret som vinder af konkurrencen sammen med veninden Elif, som desværre måtte blive hjemme på grund af sygdom.

Martin Damm glædede sig over, at sommerens Lundbye-festival på den måde også har budt på et fint indslag i børnehøjde.

De mange paletter skal efter planen købes af virksomheder i Kalundborg til ophængning. Pengene fra salget vil blive doneret til en humanitær institution i Kalundborg, oplyser citychef Svend-Erik Kristensen fra Vores Kalundborg.

Snoreklip kræver koncentration. Engie klarede opgaven fint sammen med den mere rutinerede Martin Damm. Foto Ole Brandt.
Fire-årige Engie havde taget turen fra Høng for at åbne Vores Kalundborgs pop up-galleri. Hendes og Elfies vinderpalette er den indrammede. Foto Ole Brandt.
De mange paletter kan beundres til og med lørdag i Kordilgade 2 i Kalundborg. Foto Ole Brandt.
Skovgaard billede af Lundbye, der tegner for børn i alléen ved Vognserup Gods, malet i 1849.

Klokkerne spillede for Lundbye

I dag 1. september er det Lundbyes fødselsdag. 203 år fylder han. Han sikkert sig en gave får – eller rettere fik, for gaven blev pakket ud ved middagstid til glæde for os nulevende: En halv times koncert ved middagstid fra Vor Frue Kirkes klokkespil.

Kirkens organist og klokkenist Christian Fogh Hauskov havde sammensat et varieret program med bl.a. to melodier af C.E.F. Weyse (1774-1842), som har direkte relation til 1800-tallets danske guldalder, og der var også musik af Carl Nielsen, Mozart, Händel og Bach.

86 havde valgt at lytte til koncerten på stedet med den femtårnede kirke og Kalundborgs gamle højby som kulisse eller indendørs i kirken, hvor man kunne følge den musicerende klokkenist på storskærm.

Klokkespilkoncerten blev nydt udendørs…
…og indendørs i Vor Frue Kirke. Foto: Holger Prehnum.
Foto Vor Frue Kirke.

Uenighed om en malkepige

Var der plads til en malkepige? Det kunne de to guldaldermalere og gode venner Johan Thomas  Lundbye og Lorenz Frølich ikke helt blive enige om.

Uenigheden handlede om Lundbyes maleri fra 1845 af to køer på en mark ved Vognserup Gods nær Kundby. Lorenz Frølich havde bedt om, at Lundbye aldrig mere måtte savne plads til en malkepige på en åben mark – en direkte hentydning til kobilledet.

”Fortællingen og mennesket var centrale for Lorenz,” forklarer tidligere museumsdirektør Jette Baagøe i kataloget til hovedudstillingen på sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg – udstillingen på Bispegården med privatejede værker af vennerne og kollegerne Lundbye, Frølich og P.C. Skovgaard.

Men Lundbye mente virkelig ikke, at en malkepige hørte med til billedet. Hun ville bare være staffage (unødvendigt fyld eller pynt).

”Køerne på den åben mark ved Vognserup hviler tungt i sig selv. Alt ånder den stilhed og ro, som Lundbye elskede og fandt i naturen,” skriver Jette Baagøe.

Lundbyes billede af to køer på en åben mark fra 1845. Uden malkepige.

Venskabet bestod

”Glem ikke malkepigen” er titlen på et talkshow, som kan opleves på Kalundborg Museum 1., 2. og 4. september. Teaterleder Simon Vagn Jensen, Odsherred Museum, og Museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen, Odsherred Kunstmuseum, fortæller om kunstnervennerne Lundbye, Frølich og Skovgaard, deres gemytlige samvær og kunstneriske uoverensstemmelser, som dog – malkepige eller ej – ikke er større, end at de sammen og på kun fire dage skaber et af periodens allerstørste banebrydende kunstværker.

Venskabet mellem de tre guldaldermalere er også emnet for Jens Balslevs foredrag 5. september på Bispegården.  ”Fostbrødre” har han kaldt det Selvom om Lundbye og Frølich glider i forskellige retninger rent kunstnerisk, består deres inderlige venskab.

Jens Balslev fortæller om “Københavnerskolen” i dansk malerkunst. Den er kernen i det, vi i dag kalder guldalderen, og det kunstneriske fællesskab mellem Lundbye og Skovgaard er meget centralt. Gennem dyk i dagbøger, breve og billeder beskrives faserne i fostbrødrenes venskab.

Rundvisning på Bispegården

Lundbyefestivalen byder i den kommende uge også på en lille klokkespilskoncert. Vor Frue Kirkes organist og klokkenist Christian Fogh Hauskov har sammensat en halv times program med melodier fra guldalderen. Koncerten kan nydes udendørs ved kirken.

4. september er der for anden gang under festivalen fotomaraton med udgangspunkt på Lerchenborg Slot og med Kalundborg Fotoklub som arrangør.  I løbet af fire timer skal deltagerne illustrere fire emner med forbindelse til guldalderen.

 7. september kan man få en guidet rundvisning på hovedudstillingen på Bispegården. Udstillingens tilrettelægger Maja Lisa Engelhardt viser rundt og fortæller om billederne.