Nyheder

Lundbye-billeder udsat for fri fantasi

Lundbye Kunstfestival er også for børn.

Kunst skal opleves. Og det bliver den i den grad netop nu på syv skoler i Kalundborg, hvor over 1.000 elever får en oplevelse ud over det sædvanlige.

Kunstformidler Søren Mølstrøm fra Kunst ud til Folket er på turné med en ganske anderledes form for kunstformidling, tilpasset børn fra 1. til 6. klasse. Med sig har han tre værker af Johan Thomas Lundbye i lærredskopier med indramning, så de ligner de originale malerier. Men så hører ligheden med almindelig kunstformidling op.

Søren Mølhøj rimer og fabulerer løs, akkompagneret af Sune Grip på guitar eller tromme, og giver billederne mæle, så en bautasten og et træ kommer i vildtvoksende samtale med hinanden, og et selvportræt af en depressionsramt Lundbye bliver afsæt til en historie om verdens rigeste mand, som er trist, fordi han ikke ved, hvad han skal bruge sine penge til.

Undervejs bliver eleverne inviteret til at bidrage til røverhistorier og sjove rim. Der var premiere 23. august, og forestillingen besøger syv skoler: Skolen på Herredsåsen, Nyrupskolen, Kalundborg Friskole, Rynkevangskolen, Raklev Skole, Friskolen på Røsnæs og Årby Skole. Den bliver vist i alt 15 gange frem til frem til 31. august.

Forestillingerne indgår i Lundbye Kunstfestival som en del af Kalundborg Kommunes kulturpakkeordning på skolerne med børnekulturkonsulent Søren Vind som formidler.

Søren Mølstrøm er uddannet på RUC i performance design og historie. Han kalder sit projekt ”Kunst ud til folket” en form for oprør med en akademisk tilgang til kunstforstand og kunstnydelse. Det er oplevelsen af kunstværket, der tæller.

Søren Mølstrøm blev landskendt, da han i 2019 gik i samarbejde med Johnny Hansen fra Kandis om hjemmegjorte sange om udvalgte kunstværker på Sorø Kunstmuseum. Abstrakt kunst koblet sammen med dansktopmusik.

Kunst ud til Folket har også opfundet en maskine, der får skulpturer til at tale, så børn i hele landet kan tale med de skulpturer, de går forbi til daglig.

Søren Mølstrøm vil inspirere børn til at bruge deres egen fantasi, når de ser på kunst. Pressefoto.

Luften malet op med toner

Flot totaloplevelse med musik, ord og billeder i Nyvangskirken.

Når sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg klinger af 12. september står et par værker tilbage, skabt for festivalen og eftertiden: Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af Johan Thomas Lundbye ved Kaalund Kloster, Jens Balslev teaterstykke ”En vildsom kugle”, vist på Lerchenborg, og Jesper Balslevs skykoncert ”Strato”, der fredag aften blev opført to gange i Nyvangskirken.

 ”Strato” blander på original vis nykomponeret musik med fotos af skyer og oplæsning fra Lundbyes dagbøger og breve. I juni 1842 betror han dagbogen, at han, sammen med vennen og kollegaen P.C. Skovgaard, ”have haft de dejligste Lufter at studere, og jeg vil gerne mindes noget af hvad jeg harseet i dag, naar jeg skal male Luften op.”

Ikke bare skyer

Skyerne var motiver i sig selv. Guldaldermaleren Lundbye lagde meget tid og stor energi i at ”male luften op” og give himmelpartierne deres eget liv, og de er tit mere dramatiske end selve landskaberne.

Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har taget tråden op og fotograferet himle og skyer. Det har inspireret den unge komponist Jesper Balslev til en koncert i tre satser, hvor musikken følger billeder af fortættet dramatiske eller lyse luftige himle, som samtidig er billeder på den stærkt humørsvingende Lundbyes sindsstemninger.

En original idé

En original idé, der blev flot forløst af de fire dygtige musikere Jesper Balslev på flygel, Lea Havelund Rasmussen på cello, Jørgen Stenbæk (trompet eller flygelhorn), Marianne Glynstrup (vokal) og af skuespiller Christian Mosbæk som oplæser.

Forestillingen levede helt op til festivalens undertitel: Arv og inspiration. Lundbyes ord og billeder har inspireret til et nutidigt værk.

Musik, ord og billeder. Det hele spillede sammen i Nyvangskirken. Foto: Ole Brandt
Jesper Balslev koncert i tre satser blev opført ved to velbesøgte forestillinger i Nyvangskirken. Foto: Holger Prehnum.

Koncert med cirrus, nimbus og cumulus

Skyer, musik og oplæsning. Det er ingredienserne i en ikke helt almindelig koncert fredag den 20. august i Nyvangskirken i Kalundborg.

Koncerten indgår i sommerens Lundbye Kunstfestival, og den er en hyldest til skyerne – de faretruende, de høje og de lave, og dem, der har tilnavne som blomkåls-, makrel- og lammeskyer.

Der bliver tale om en totaloplevelse. Ideen udspringer af, hvordan landskabsmalerier og studier af skyer slog igennem i kunstverdenen i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Også guldaldermaleren J.Th. Lundbye var meget optaget af skystudier, så det var oplagt med et festivalindslag med skyer. Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har fotograferet skyformationer, der vises på storskærm, ledsaget af nykomponeret musik og oplæsning fra Lundbyes dagbøger og breve.

Lundbye-citaterne læses op af skuespilleren Christian Mosbæk, kendt fra bl.a. tv-serien “Krøniken”.

Tre typer skyer

Musikken med tråde til jazz, klassisk, filmmusik og jazz er komponeret af den unge musiker og komponist Jesper Balslev. Han medvirker selv på flygel og guitar sammen med Marianne Glynstrup, sang, Jørgen Stenbæk, trompet og flygelhorn, og Lea Havelund Rasmussen, cello.

Og navnene på musikkens tre satser er meget passende cirrus, nimbus og cumulus. Hvis man følger med i vejrudsigterne, vil man genkende navnene på tre skytyper, og de er ikke tilfældigt valgte.

– Citrus-skyer er de højtliggende, tynde skyer, hvor der er højt til himlen, godt vejr, og alt er dejligt. Lundbye med det vilde kunstneriske talent havde dage, hvor han bare var jublende lykkelig, var i gang med sin kunst og kunne se det hele for sig, forklarer Jesper Balslev.

– Nimbus-skyer er tunge regnvejrsskyer. Lundbyes indre er tungt og dystert.

-I cumulus-satsen, inspireret af de tårnede blomkålsskyer, er Lundbye død og har fundet fred, fortæller komponisten.

Koncerten/forestillingen varer en time og opføres to gange – kl. 19 og kl. 21.

Rundvisninger og foredrag

Lundbye-festivalen byder i den kommende uge også på rundvisninger onsdag den 18., lørdag den 21. og søndag den 22. august på festivalens hovedudstilling ”Venskab og fællesskab” med spændende privatejede værker af Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard. Rundvisere er henholdsvis Maja Lisa Engelhardt, Annette Bach Møller og Palle Bruun Olsen.

Torsdag den 19. august er der en sidste chance for at se præsentationen af Jens Balslevs Lundbye-teaterstykke ”En vildsom kugle” i Stalden på Lerchenborg.

21. august står Kalundborg Turistforening for en guidet tur til Lundbye-landmarks i Røsnæs’ natur – steder, som inspirerede maleren til nogle af sine motiver. Peter Hermann er guide.

I weekenden 21.-22. august er der også endnu en chance for at se udstillingen på Kalundborg Gymnasium af elevarbejder, inspireret af guldalderen, der vises sammen med skolens egen alsidige kunstsamling.

Tirsdag den 24. august er der foredrag på Bispegården. Dr. phil. Lotte Thrane fortæller om venskabet mellem J.Th. Lundbye og Lorenz Frølich og om drømme, ungdom og følsomme mandevenskaber i 1840’ernes København. 

ET skystudie af J.Th. Lundbye. Det er et forarbejde til hans maleri “Landskab ved Arresø” fra 1838.
Skuespiller Christian Mosbæk læser Lundbyes tekster. Pressefoto.
Jesper Balslev har komponeret musikken til skykoncerten. Foto: Axel Gadegaard
Holdet, der fremfører Lundbye-skykoncerten i Nyvangskirken: Jesper Balslev, Jørgen Stenbæk, Lea Havelund Rasmussen, Christian Mosbæk og Marianne Glynstrup. Privatfoto.

Urpremiere på Lundbye-skuespil

Lundbye Kunstfestival bød på en urpremiere i weekenden: Jens Balslevs Lundbye-skuespil ”En vildsom kugle” blev holdt over dåben på Lerchenborg.

Stykket præsenteres som en ”reading” – en indstuderet oplæsning ved professionelle skuespillere. Uden scenografi, kun teksten og skuespillernes indlevelse i replikkerne.  Teaterleder Simon Vagn Jensen og de to unge skuespillere Andreas Berg Nielsen og Janus Elsig gjorde Jens Balslevs ord levende, og forfatteren medvirkede selv med forbindende tekster mellem de fire akter.

Handlingen  i stykket udspiller sig i J.Th. Lundbyes sidste leveår op til hans dramatiske død i 1848.

Som optakt fortalte den unge forfatter Peter Løhr om sin fascination af Lundbye, som han folder ud i sin anmelderroste roman ”Hulemennesket”, der udkom i marts i år. Efter stykket var der diskussion mellem Simon Vagn Jensen, Peter Løhr, Jens Balslev og publikum.

”En vildsom kugle” opføres igen torsdag den 19. august kl. 19-21 i Stalden på Lerchenborg Slot, som til lejligheden er indrettet med scene og tilskuerpladser.

Simon Vagn Jensen, Andreas Berg Nielsen og Janus Elsig gør Jens Balslevs ord levende. Forfatteren ses selv til højre. Foto: Holger Prehnum.
Peter Løhr fortæller om sin Lundbye-passion og om sit arbejde med romanen “Hulemennesket”, hvor handlingen udspiller sig under Lundbyes ophold i Rom i 1845/46. Foto: Holger Prehnum.

Unge blikke på guldalderen

Udstilling på Kalundborg Gymnasium med elevarbejder og gymnasiets egen spændende kunstsamling.

Kalundborg Gymnasium deltager også i sommerens Lundbye Kunstfestival.

Gymnasiets billedkunstelever har sat sig ind i den danske guldalder i 1800-tallet og taget udgangspunkt i guldalderen i deres eksamensprojekter.

-Billedkunstlokalet var corona-lukket i store dele af foråret, men eleverne har fået lavet mange fine værker, fortæller billedkunstlærer Annette Bach Møller.

22 af elevernes værker kan ses på gymnasiet i weekenderne 14.-15. og 21.-22. august.

Nogle af eleverne har, ligesom guldaldermalerne, arbejdet med naturen eller familien som motiv, hvor de selv har bygget billedet op. Andre har lavet en personlig fortolkning af et guldaldermaleri.

Spændende kunstsamling

Sammen med de 22 billeder præsenterer gymnasiet sin fine og meget alsidige kunstsamling, der er blevet genophængt efter en længerevarende ombygning og udvidelse af bygningerne i J. Hagemann-Petersens Allé.

-Alle besøgende skal være velkomne til at gå rundt og se gymnasiets egen samling, som rummer værker af flere kendte kunstnere, tidligere elever og lærere. Blandt de tidligere elever er f.eks. Morten Modin og Maja Lisa Engelhardt, og de tidligere lærere er blandt andre Hans Sørensen og Axel Gadegaard, fortæller Annette Bach Møller.

Der er også værker af Mogens Balle, Torben Heron, Gerda Swane, Arne Haugen Sørensen, Gudmund Olsen, Frede Christoffersen og mange, mange flere.

-Med andre ord er det en samling, der er tæt knyttet til gymnasiet, Kalundborg og Vestsjælland, siger Annette Bach Møller.

Et af de 22 elevarbejder, der vises på Kalundborg Gymnasium, Laura Lademann Rasmussens billede “Gravhøj med vindmøller”. Privatfoto.

Lundbye går til scenen

Lundbye Kunstfestival byder på teater, foredrag, fotomaraton og en tur i J.Th. Lundbyes fodspor.

Han døde for 173 år siden, men Johan Thomas Lundbye bliver ved med at fascinere. Som maler og som menneske.

Der er gennem årene udkommet adskillige bøger om guldaldermaleren med det sammensatte væsen. Psykiateren Ib Ostenfeld skrev sågar disputats om ham i 1937 med titlen ”Johan Thomas Lundbye. Et stemningslivs historie”. Han mener, at den humørsvingende Lundbye led af en relativt mild form for maniodepression.

Så nyligt som i marts i år udkom romanen ”Hulemennesket”, der udspiller sig under Lundbyes ophold i Rom i 1845 og munder ud i forfatteren Peter Løhrs originale bud på, hvad der skete, da Lundbye døde som kun 29-årig i 1848 ved fronten i den første slesvigske krig i det, der officielt var en vådeskudsulykke.

Radioteater foran publikum

Lørdag den 14. august præsenterer Lundbye Kunstfestival i Kalundborg et nyskrevet teaterstykke om Lundbyes sidste leveår. Stykket bygger på den flittigt skrivende malers dagbøger og breve, og det er forfatteren Jens Balslevs bud på en fortolkning af det spegede forhold mellem dæmoner, kunst og kærlighed i Lundbyes liv. Titlen  ”En vildsom kugle” er hentet fra de allersidste ord i Lundbyes dagbøger: “Om en vildsom Kugle —- da vil den kun bringe et Hjerte til Ro, der lider af smerteligere Saar. Gud velsigne Danmark! Og min Moder!”

Stykket vises i samarbejde med Odsherred Teater som en dramatiseret oplæsning uden scenografi. En slags radioteater foran publikum.

Peter Løhr deltager efter stykket i en diskussion om stykket sammen med Jens Balslev, teaterleder Simon Vagn Jensen og publikum. Stedet er Stalden på Lerchenborg Slot, og stykket opføres også 19. august.

Foredrag og fotomaraton

17. august handler det om guldalderens landskab og dets indflydelse på vore dages fredning og naturpleje. Foredragsholder på Bispegården er biolog Claus Helweg Ovesen.

14. august og igen 4. september står Kalundborg Fotoklub for en fotomaraton med start fra Lerchenborg Slot. I løbet af fire timer skal deltagerne illustrere fire emner med forbindelse til guldalderen – ét billede pr. emne. Der er præmier begge dage til nummer 1, 2 og 3. Konkurrenceregler og tilmelding på www.kalundborgfotoklub.dk eller www.lundbyekunstfestival.dk

15. august er der en guidet tur til syv Lundbye landmarks i Kalundborg og Raklev – steder, som enten er knyttet til Lundbyes navn, eller hvor han fandt motiver til nogle af sine billeder. Hans-Henrik Nielsen fra Kalundborg Turistforening er guide.

Johan Thomas Lundbye, her portrætteret af vennen P.C. Skovgaard i 1845, var som maler et kæmpe naturtalent, men han var plaget af tvivl om egne evner. Det privatejede portræt er med på udstillingen ”Tre venner” på Bispegården
Den guidede tur 15. august til Lundbye-steder i Kalundborg og Raklev kommer omkring Vriedyssen på Raklev Høje. Billedet her er en skitse til Lundbyes berømte billede af dyssen, og den vises på udstillingen med privatejede værker på Bispegården. Foto: Narayana Press.