Nyheder

Klokkerne spillede for Lundbye

I dag 1. september er det Lundbyes fødselsdag. 203 år fylder han. Han sikkert sig en gave får – eller rettere fik, for gaven blev pakket ud ved middagstid til glæde for os nulevende: En halv times koncert ved middagstid fra Vor Frue Kirkes klokkespil.

Kirkens organist og klokkenist Christian Fogh Hauskov havde sammensat et varieret program med bl.a. to melodier af C.E.F. Weyse (1774-1842), som har direkte relation til 1800-tallets danske guldalder, og der var også musik af Carl Nielsen, Mozart, Händel og Bach.

86 havde valgt at lytte til koncerten på stedet med den femtårnede kirke og Kalundborgs gamle højby som kulisse eller indendørs i kirken, hvor man kunne følge den musicerende klokkenist på storskærm.

Klokkespilkoncerten blev nydt udendørs…
…og indendørs i Vor Frue Kirke. Foto: Holger Prehnum.
Foto Vor Frue Kirke.

Uenighed om en malkepige

Var der plads til en malkepige? Det kunne de to guldaldermalere og gode venner Johan Thomas  Lundbye og Lorenz Frølich ikke helt blive enige om.

Uenigheden handlede om Lundbyes maleri fra 1845 af to køer på en mark ved Vognserup Gods nær Kundby. Lorenz Frølich havde bedt om, at Lundbye aldrig mere måtte savne plads til en malkepige på en åben mark – en direkte hentydning til kobilledet.

”Fortællingen og mennesket var centrale for Lorenz,” forklarer tidligere museumsdirektør Jette Baagøe i kataloget til hovedudstillingen på sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg – udstillingen på Bispegården med privatejede værker af vennerne og kollegerne Lundbye, Frølich og P.C. Skovgaard.

Men Lundbye mente virkelig ikke, at en malkepige hørte med til billedet. Hun ville bare være staffage (unødvendigt fyld eller pynt).

”Køerne på den åben mark ved Vognserup hviler tungt i sig selv. Alt ånder den stilhed og ro, som Lundbye elskede og fandt i naturen,” skriver Jette Baagøe.

Lundbyes billede af to køer på en åben mark fra 1845. Uden malkepige.

Venskabet bestod

”Glem ikke malkepigen” er titlen på et talkshow, som kan opleves på Kalundborg Museum 1., 2. og 4. september. Teaterleder Simon Vagn Jensen, Odsherred Museum, og Museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen, Odsherred Kunstmuseum, fortæller om kunstnervennerne Lundbye, Frølich og Skovgaard, deres gemytlige samvær og kunstneriske uoverensstemmelser, som dog – malkepige eller ej – ikke er større, end at de sammen og på kun fire dage skaber et af periodens allerstørste banebrydende kunstværker.

Venskabet mellem de tre guldaldermalere er også emnet for Jens Balslevs foredrag 5. september på Bispegården.  ”Fostbrødre” har han kaldt det Selvom om Lundbye og Frølich glider i forskellige retninger rent kunstnerisk, består deres inderlige venskab.

Jens Balslev fortæller om “Københavnerskolen” i dansk malerkunst. Den er kernen i det, vi i dag kalder guldalderen, og det kunstneriske fællesskab mellem Lundbye og Skovgaard er meget centralt. Gennem dyk i dagbøger, breve og billeder beskrives faserne i fostbrødrenes venskab.

Rundvisning på Bispegården

Lundbyefestivalen byder i den kommende uge også på en lille klokkespilskoncert. Vor Frue Kirkes organist og klokkenist Christian Fogh Hauskov har sammensat en halv times program med melodier fra guldalderen. Koncerten kan nydes udendørs ved kirken.

4. september er der for anden gang under festivalen fotomaraton med udgangspunkt på Lerchenborg Slot og med Kalundborg Fotoklub som arrangør.  I løbet af fire timer skal deltagerne illustrere fire emner med forbindelse til guldalderen.

 7. september kan man få en guidet rundvisning på hovedudstillingen på Bispegården. Udstillingens tilrettelægger Maja Lisa Engelhardt viser rundt og fortæller om billederne.

Halvabstrakt Lundbye

-Det har været min sværeste opgave nogensinde, siger billedkunstner Maja Lisa Engelhardt om sin Lundbye-skulptur, der nu i en lille måneds tid har været en del af bybilledet i Kalundborg. Og som er blevet beskuet og diskuteret..

Bekendelsen kommer i et indslag på TV Kalundborg, hvor Maja Lisa Engelhardt bl.a. fortæller om sin idé med skulpturen, om sit og J.Th. Lundbyes fælles tilhørsforhold til Kalundborg og om, hvorfor skulpturen har fået den udformning, den har fået som en halvt abstrakt, halvt naturalistisk fremstilling af guldaldermaleren.

Se indslaget her TV-kalundborg – Video: ’Den sværeste opgave nogensinde’

Lundbye venter på grønt lys på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Alle og Klosterparkvej i Kalundborg. Foto: Ole Brandt.

Maja Lisa Engelhardts Lundbye-bronzeskulptur under patineringen på kunststøberiet i Pietrasanta i det nordlige Toscana. Privatfoto.


Den flotteste palet

Vinderne kåret i Vores Kalundborgs festivalkonkurrence for de alleryngste.

Elif på tre og Engie på fire år virkede ganske scenevante og kun en smule betuttede, da de torsdag blev kåret som vindere i Vores Kalundborgs konkurrence om den flottest bemalede palet.

De to små veninder er indskrevet i børnehaven Svalereden i Høng, der ligesom 20 andre børnehaver eller integrerede institutioner i Kalundborg Kommune har taget imod op-og udfordringen fra Vores Kalundborg (tidligere Kalundborg Handelsstandsforening) til at slippe kreativiteten løs i Johan Thomas Lundbyes ånd.

På den måde er også de alleryngste en del af Lundbye Kunstfestival, og de har fået den første spæde introduktion til guldaldermaleren og hans univers.

I alt 225 paletter er blevet dekoreret efter alle kunstens regler og bedømt af kunderne i de butikker i Kordilgade og på Stejlhøj, hvor de har været udstillet siden midt i juli.  Op imod 600 deltog i afstemningen, og bag vinderpaletten står altså ikke kun én men to små kunstnere.

Engie og Elif fik overrakt vinderdiplom af citychef Svend-Erik Kristensen fra Vores Kalundborg, og med prisen fulgte en bugnende frugtkurv, sponsoreret af Føtex i Kalundborg.

 3. og 4. september bliver alle paletter udstillet i det tomme butikslokale i Kordilgade 2, velvilligt udlånt af ejendommens ejer Lisbeth Eisner. Elif og Engie skal sammen med borgmester Martin Damm klippe snoren over til det midlertidige galleri.

Blandt de kunder, der stemte på vinderpaletten, er der udtrukket en heldig, som har vundet et gavekort på 500 kr. til Vores Kalundborg.

Elif (tv) og Engie får overrakte diplomet som bevis på, at deres palette er kåret som den flotteste. Selve paletten er sendt til indramning, så den kan præsentere sig flot, når den udstillet 3. og 4. september sammen alle de andre konkurrencepaletter. Foto: Ole Brandt
Pædagog Janni Jørgensen besigtiger frugtkurven, som varehuschef Dennis Larsen fra Føtex Larsen havde medbragt. Den fik alle børnene på Elif og Engies stue glæde af.

“En enestående mulighed”

Hovedudstillingen på Bispegården får rosende omtale i Kristeligt Dagblad.

Der er endnu god mulighed for at se udstillingen ”Venskab og fællessskab på Bispegården i Kalundborg med over 150 privatejede værker af J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard.

Kristeligt Dagblads anmelder Torben Weirup er ikke i tvivl: ”En enestående mulighed for at se en ophængning af Lorenz Frølich, P.C. Skovgaard og Lundbye selv, der måske ikke alle er hovedværker, men stadig rummer store kvaliteter,” skrev han i sin fyldige anmeldelse.

Udstillingen vises til og med 12. september ligesom Kalundborg Museums fine lille udstilling med de tre guldaldermalere (museet holder lukket mandag og fredag) og udstillingen på Lerchenborg med keramik og fotos.

27. august kan man få en guidet rundvisning på udstillingen på Bispegården. Lundbye-ekspert Jens Balslev er guide.

Sange fra Lundbyes tid

I aften den 26. august står der sange fra Højskolesangbogen på programmet i Raklev Sognehus. Nærmere betegnet sange, som er knyttet til 1800-tallets danske guldalder eller Lundbyes tid. For arrangementet, som Raklev Kirke står for, indgår i sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg.

Så der vil være tekster af band andre N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher og Adam Oehlenschläger og musik af for eksempel C.E.F. Weyse for at nævne guldalderens mest kendte danske komponist.

Organist Niels Wakabayashi og sognepræst Helle Brink har tilrettelagt, og mellem sangene bliver der læst op fra J.Th. Lundbyes dagbøger, der udkom samlet for tre år siden under titlen ”Seks år af et liv”.

Byvandring og heldagstur

Galleri Grys udstilling på Dyrehøj Vingaard med værker af Mogens Balle og Hans Sørensen slutter 29. august.

28. august står Kalundborg Turistforening for en byvandring i Lundbyes Kalundborg.Turistforening ,

Turistforeningen, Biblioteksforeningen og Folkeuniversitet har arrangeret en heldagstur 29. august til Vallekilde og Vognserup Gods ved Kundby – to lokaliteter, som J.Th. Lundbye besøgte flere gange, På Vognserup vil godsejer H.C. Teisen fortælle om godsets lange historie og Lundbyes tilknytning til stedet,

31. august holder fotograf Claus Starup foredrag på Lerchenborg om guldaldermaleriet som professionel og personlig inspirationskilde. Foredraget er arrangeret af Kalundborg Fotoklub.

Lundbye-billeder udsat for fri fantasi

Lundbye Kunstfestival er også for børn.

Kunst skal opleves. Og det bliver den i den grad netop nu på syv skoler i Kalundborg, hvor over 1.000 elever får en oplevelse ud over det sædvanlige.

Kunstformidler Søren Mølstrøm fra Kunst ud til Folket er på turné med en ganske anderledes form for kunstformidling, tilpasset børn fra 1. til 6. klasse. Med sig har han tre værker af Johan Thomas Lundbye i lærredskopier med indramning, så de ligner de originale malerier. Men så hører ligheden med almindelig kunstformidling op.

Søren Mølhøj rimer og fabulerer løs, akkompagneret af Sune Grip på guitar eller tromme, og giver billederne mæle, så en bautasten og et træ kommer i vildtvoksende samtale med hinanden, og et selvportræt af en depressionsramt Lundbye bliver afsæt til en historie om verdens rigeste mand, som er trist, fordi han ikke ved, hvad han skal bruge sine penge til.

Undervejs bliver eleverne inviteret til at bidrage til røverhistorier og sjove rim. Der var premiere 23. august, og forestillingen besøger syv skoler: Skolen på Herredsåsen, Nyrupskolen, Kalundborg Friskole, Rynkevangskolen, Raklev Skole, Friskolen på Røsnæs og Årby Skole. Den bliver vist i alt 15 gange frem til frem til 31. august.

Forestillingerne indgår i Lundbye Kunstfestival som en del af Kalundborg Kommunes kulturpakkeordning på skolerne med børnekulturkonsulent Søren Vind som formidler.

Søren Mølstrøm er uddannet på RUC i performance design og historie. Han kalder sit projekt ”Kunst ud til folket” en form for oprør med en akademisk tilgang til kunstforstand og kunstnydelse. Det er oplevelsen af kunstværket, der tæller.

Søren Mølstrøm blev landskendt, da han i 2019 gik i samarbejde med Johnny Hansen fra Kandis om hjemmegjorte sange om udvalgte kunstværker på Sorø Kunstmuseum. Abstrakt kunst koblet sammen med dansktopmusik.

Kunst ud til Folket har også opfundet en maskine, der får skulpturer til at tale, så børn i hele landet kan tale med de skulpturer, de går forbi til daglig.

Søren Mølstrøm vil inspirere børn til at bruge deres egen fantasi, når de ser på kunst. Pressefoto.