Nyheder

Pop up-galleri med farveglade paletter

Lundbye ville helt sikkert have glædet sig.

Guldaldermaleren var en stor børneven – det er der flere vidnesbyrd om. Og året efter hans død som kun 29-årig i 1848 malede hans gode ven og kollega P.C. Skovgaard et billede af Johan Thomas Lundbye i en fredfyldt stund i alléen ved Vognserup Gods. Vennen sidder og tegner, omgivet af sit elskede børnepublikum.

Så mon ikke Lundbye ville have nikket anerkendende ved synet af de mange flot dekorerede paletter, som 228 børn fra børnehaver og vuggestuer har afleveret til Vores Kalundborgs konkurrence som led i Lundbye Kunstfestival.

De mange paletter kan i dag og i morgen lørdag beundres i de ledige butiks-/restaurationslokaler i Kordilgade 2, som til lejligheden er omdannet til pop up-galleri.

Indvielsen i dag stod borgmester Martin Damm for sammen med Engie på fire år fra børnehaven Svalereden i Høng, der er kåret som vinder af konkurrencen sammen med veninden Elif, som desværre måtte blive hjemme på grund af sygdom.

Martin Damm glædede sig over, at sommerens Lundbye-festival på den måde også har budt på et fint indslag i børnehøjde.

De mange paletter skal efter planen købes af virksomheder i Kalundborg til ophængning. Pengene fra salget vil blive doneret til en humanitær institution i Kalundborg, oplyser citychef Svend-Erik Kristensen fra Vores Kalundborg.

Snoreklip kræver koncentration. Engie klarede opgaven fint sammen med den mere rutinerede Martin Damm. Foto Ole Brandt.
Fire-årige Engie havde taget turen fra Høng for at åbne Vores Kalundborgs pop up-galleri. Hendes og Elfies vinderpalette er den indrammede. Foto Ole Brandt.
De mange paletter kan beundres til og med lørdag i Kordilgade 2 i Kalundborg. Foto Ole Brandt.
Skovgaard billede af Lundbye, der tegner for børn i alléen ved Vognserup Gods, malet i 1849.

Klokkerne spillede for Lundbye

I dag 1. september er det Lundbyes fødselsdag. 203 år fylder han. Han sikkert sig en gave får – eller rettere fik, for gaven blev pakket ud ved middagstid til glæde for os nulevende: En halv times koncert ved middagstid fra Vor Frue Kirkes klokkespil.

Kirkens organist og klokkenist Christian Fogh Hauskov havde sammensat et varieret program med bl.a. to melodier af C.E.F. Weyse (1774-1842), som har direkte relation til 1800-tallets danske guldalder, og der var også musik af Carl Nielsen, Mozart, Händel og Bach.

86 havde valgt at lytte til koncerten på stedet med den femtårnede kirke og Kalundborgs gamle højby som kulisse eller indendørs i kirken, hvor man kunne følge den musicerende klokkenist på storskærm.

Klokkespilkoncerten blev nydt udendørs…
…og indendørs i Vor Frue Kirke. Foto: Holger Prehnum.
Foto Vor Frue Kirke.

Uenighed om en malkepige

Var der plads til en malkepige? Det kunne de to guldaldermalere og gode venner Johan Thomas  Lundbye og Lorenz Frølich ikke helt blive enige om.

Uenigheden handlede om Lundbyes maleri fra 1845 af to køer på en mark ved Vognserup Gods nær Kundby. Lorenz Frølich havde bedt om, at Lundbye aldrig mere måtte savne plads til en malkepige på en åben mark – en direkte hentydning til kobilledet.

”Fortællingen og mennesket var centrale for Lorenz,” forklarer tidligere museumsdirektør Jette Baagøe i kataloget til hovedudstillingen på sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg – udstillingen på Bispegården med privatejede værker af vennerne og kollegerne Lundbye, Frølich og P.C. Skovgaard.

Men Lundbye mente virkelig ikke, at en malkepige hørte med til billedet. Hun ville bare være staffage (unødvendigt fyld eller pynt).

”Køerne på den åben mark ved Vognserup hviler tungt i sig selv. Alt ånder den stilhed og ro, som Lundbye elskede og fandt i naturen,” skriver Jette Baagøe.

Lundbyes billede af to køer på en åben mark fra 1845. Uden malkepige.

Venskabet bestod

”Glem ikke malkepigen” er titlen på et talkshow, som kan opleves på Kalundborg Museum 1., 2. og 4. september. Teaterleder Simon Vagn Jensen, Odsherred Museum, og Museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen, Odsherred Kunstmuseum, fortæller om kunstnervennerne Lundbye, Frølich og Skovgaard, deres gemytlige samvær og kunstneriske uoverensstemmelser, som dog – malkepige eller ej – ikke er større, end at de sammen og på kun fire dage skaber et af periodens allerstørste banebrydende kunstværker.

Venskabet mellem de tre guldaldermalere er også emnet for Jens Balslevs foredrag 5. september på Bispegården.  ”Fostbrødre” har han kaldt det Selvom om Lundbye og Frølich glider i forskellige retninger rent kunstnerisk, består deres inderlige venskab.

Jens Balslev fortæller om “Københavnerskolen” i dansk malerkunst. Den er kernen i det, vi i dag kalder guldalderen, og det kunstneriske fællesskab mellem Lundbye og Skovgaard er meget centralt. Gennem dyk i dagbøger, breve og billeder beskrives faserne i fostbrødrenes venskab.

Rundvisning på Bispegården

Lundbyefestivalen byder i den kommende uge også på en lille klokkespilskoncert. Vor Frue Kirkes organist og klokkenist Christian Fogh Hauskov har sammensat en halv times program med melodier fra guldalderen. Koncerten kan nydes udendørs ved kirken.

4. september er der for anden gang under festivalen fotomaraton med udgangspunkt på Lerchenborg Slot og med Kalundborg Fotoklub som arrangør.  I løbet af fire timer skal deltagerne illustrere fire emner med forbindelse til guldalderen.

 7. september kan man få en guidet rundvisning på hovedudstillingen på Bispegården. Udstillingens tilrettelægger Maja Lisa Engelhardt viser rundt og fortæller om billederne.

Halvabstrakt Lundbye

-Det har været min sværeste opgave nogensinde, siger billedkunstner Maja Lisa Engelhardt om sin Lundbye-skulptur, der nu i en lille måneds tid har været en del af bybilledet i Kalundborg. Og som er blevet beskuet og diskuteret..

Bekendelsen kommer i et indslag på TV Kalundborg, hvor Maja Lisa Engelhardt bl.a. fortæller om sin idé med skulpturen, om sit og J.Th. Lundbyes fælles tilhørsforhold til Kalundborg og om, hvorfor skulpturen har fået den udformning, den har fået som en halvt abstrakt, halvt naturalistisk fremstilling af guldaldermaleren.

Se indslaget her TV-kalundborg – Video: ’Den sværeste opgave nogensinde’

Lundbye venter på grønt lys på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Alle og Klosterparkvej i Kalundborg. Foto: Ole Brandt.

Maja Lisa Engelhardts Lundbye-bronzeskulptur under patineringen på kunststøberiet i Pietrasanta i det nordlige Toscana. Privatfoto.


Den flotteste palet

Vinderne kåret i Vores Kalundborgs festivalkonkurrence for de alleryngste.

Elif på tre og Engie på fire år virkede ganske scenevante og kun en smule betuttede, da de torsdag blev kåret som vindere i Vores Kalundborgs konkurrence om den flottest bemalede palet.

De to små veninder er indskrevet i børnehaven Svalereden i Høng, der ligesom 20 andre børnehaver eller integrerede institutioner i Kalundborg Kommune har taget imod op-og udfordringen fra Vores Kalundborg (tidligere Kalundborg Handelsstandsforening) til at slippe kreativiteten løs i Johan Thomas Lundbyes ånd.

På den måde er også de alleryngste en del af Lundbye Kunstfestival, og de har fået den første spæde introduktion til guldaldermaleren og hans univers.

I alt 225 paletter er blevet dekoreret efter alle kunstens regler og bedømt af kunderne i de butikker i Kordilgade og på Stejlhøj, hvor de har været udstillet siden midt i juli.  Op imod 600 deltog i afstemningen, og bag vinderpaletten står altså ikke kun én men to små kunstnere.

Engie og Elif fik overrakt vinderdiplom af citychef Svend-Erik Kristensen fra Vores Kalundborg, og med prisen fulgte en bugnende frugtkurv, sponsoreret af Føtex i Kalundborg.

 3. og 4. september bliver alle paletter udstillet i det tomme butikslokale i Kordilgade 2, velvilligt udlånt af ejendommens ejer Lisbeth Eisner. Elif og Engie skal sammen med borgmester Martin Damm klippe snoren over til det midlertidige galleri.

Blandt de kunder, der stemte på vinderpaletten, er der udtrukket en heldig, som har vundet et gavekort på 500 kr. til Vores Kalundborg.

Elif (tv) og Engie får overrakte diplomet som bevis på, at deres palette er kåret som den flotteste. Selve paletten er sendt til indramning, så den kan præsentere sig flot, når den udstillet 3. og 4. september sammen alle de andre konkurrencepaletter. Foto: Ole Brandt
Pædagog Janni Jørgensen besigtiger frugtkurven, som varehuschef Dennis Larsen fra Føtex Larsen havde medbragt. Den fik alle børnene på Elif og Engies stue glæde af.

“En enestående mulighed”

Hovedudstillingen på Bispegården får rosende omtale i Kristeligt Dagblad.

Der er endnu god mulighed for at se udstillingen ”Venskab og fællessskab på Bispegården i Kalundborg med over 150 privatejede værker af J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard.

Kristeligt Dagblads anmelder Torben Weirup er ikke i tvivl: ”En enestående mulighed for at se en ophængning af Lorenz Frølich, P.C. Skovgaard og Lundbye selv, der måske ikke alle er hovedværker, men stadig rummer store kvaliteter,” skrev han i sin fyldige anmeldelse.

Udstillingen vises til og med 12. september ligesom Kalundborg Museums fine lille udstilling med de tre guldaldermalere (museet holder lukket mandag og fredag) og udstillingen på Lerchenborg med keramik og fotos.

27. august kan man få en guidet rundvisning på udstillingen på Bispegården. Lundbye-ekspert Jens Balslev er guide.

Sange fra Lundbyes tid

I aften den 26. august står der sange fra Højskolesangbogen på programmet i Raklev Sognehus. Nærmere betegnet sange, som er knyttet til 1800-tallets danske guldalder eller Lundbyes tid. For arrangementet, som Raklev Kirke står for, indgår i sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg.

Så der vil være tekster af band andre N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher og Adam Oehlenschläger og musik af for eksempel C.E.F. Weyse for at nævne guldalderens mest kendte danske komponist.

Organist Niels Wakabayashi og sognepræst Helle Brink har tilrettelagt, og mellem sangene bliver der læst op fra J.Th. Lundbyes dagbøger, der udkom samlet for tre år siden under titlen ”Seks år af et liv”.

Byvandring og heldagstur

Galleri Grys udstilling på Dyrehøj Vingaard med værker af Mogens Balle og Hans Sørensen slutter 29. august.

28. august står Kalundborg Turistforening for en byvandring i Lundbyes Kalundborg.Turistforening ,

Turistforeningen, Biblioteksforeningen og Folkeuniversitet har arrangeret en heldagstur 29. august til Vallekilde og Vognserup Gods ved Kundby – to lokaliteter, som J.Th. Lundbye besøgte flere gange, På Vognserup vil godsejer H.C. Teisen fortælle om godsets lange historie og Lundbyes tilknytning til stedet,

31. august holder fotograf Claus Starup foredrag på Lerchenborg om guldaldermaleriet som professionel og personlig inspirationskilde. Foredraget er arrangeret af Kalundborg Fotoklub.