Nyheder

Det trykte katalog er klart

De sidste brikker er lagt, og programmet for Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg er fikst og færdigt med over 60 arrangementer, fordelt over 10 uger: Udstillinger, foredrag, teater, koncerter, rundvisninger, guidede ture, Lundbye i naturen, skulptur-afsløring og fotomaraton m.m.

Det trykte program er på vej ud til museer, biblioteker, gallerier, butikker, oplevelsessteder og andre turistmål. Samtidig er billetsalget skudt i gang her på hjemmesiden. Se nærmere ved de enkelte arrangementer.

Du kan downloade det trykte program her på hjemmesiden ved at gå tilbage til forsiden og trykke på “se mere”. Efter 2. afsnit i beskrivelsen af festivalen (“Lundbye er endnu en festival værd”) er der et link til programmet.

Vi vil være taknemmelige, hvis du vil hjælpe os med at formidle det til potentielle festivalgæster i din vennekreds, på jobbet eller i din familie. Du kan få sendt et vred trykte programmer ved at skrive til lundbyekunstfestival@outlook.com.

Fotofrist forlænget

Fristen for at aflevere bidrag til Lundbye Kunstfestivals landsdækkende fotokonkurrence “Det kjære Danmark 2021” er forlænget fra 31. maj til 15. juni.

Det har vi valgt at gøre, fordi festivalens trykte katalog er på trapperne. Distribueringen går i gang i ugen op til pinse (uge 20). I kataloget er fotokonkurrencen omtalt, og for dem, der på den måde bliver opmærksom på konkurrencen, vil en frist på blot en uges tid være lige kort nok. Så fristen er forlænget med 14 dage.

Her på hjemmesiden kan du orientere dig om konkurrencereglerne og om, hvordan bidrag, som vi allerede har fået mange af, skal afleveres.

Skulptur-penge er i hus

Flot donation fra Den Danske Forskningsfond til Lundbyefestivalens skulpturprojekt.

”Det er med stor glæde og taknemlighed, at Lundbyekomiteen i dag har modtaget budskabet om, at Den Danske Forskningsfond har besluttet at bevillige 250.000 kr. til Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af kalundborgmaleren J. Th. Lundbye”.

Sådan skriver komiteens formand Holger Prehnum i et takkebrev til Den Danske Forskningsfond, efter at fonden har meddelt, at man finder skulpturprojektet meget interessant og derfor gerne vil støtte det med 250.000 kr.

Fonden støtter alment velgørende formål, herunder kulturelle og forskningsmål.

Med den generøse donation er skulpturprojektet nu fuldt finansieret. I forvejen har den lokale Bent O. Jørgensens Fond doneret 750.000 kr., og Kalundborg Kommune bidrager med 500.000 kr., som tilbage i 1970’erne blev øremærket ”det store kunstværk”. Det bliver nu bronzeskulpturen af Kalundborgs berømte bysbarn J.Th. Lundbye.

Lundbye er blevet romanfigur

Skulpturprojektet har vakt opmærksomhed og interesse udenfor Kalundborgs grænser. Det blev således omtalt i den nyeste episode i Danmarks Radio P2’s podcast-serie ”Mesterværker”, hvor litteraturkritikeren Klaus Rothstein og den fra bl.a. DR’s klassiske musikquiz kendte Mathias Hammer udveksler litteratur og musik.

Lundbye og den kommende bronzeskulptur blev bragt på bane i anledning af forfatteren Peter Løhrs romandebut, ”Hulemennesket”.

Bogen handler om Lundbyes ophold i Rom i 1845-46, hvor det sanselige Italien lokker den unge maler ud af hulen og ind i livet på måder, der får afgørende betydning for hans senere beslutning om at melde sig frivilligt til den første slesvigske krig, som det hedder i forlaget Gyldendals appetitvækker.

Peter Løhr forsøger at nærme sig en opklaring af den gådefulde vådeskudsulykke, der dræbte den kun 29-årige Lundbye, inden han nåede fronten.

”Hulemennesket” udkom 18. marts på Gyldendals forlag.

På DR’s hjemmeside kan man læse et længere interview med Peter Løhr om hans roman og Lundbye-passion.

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/boeger

Lundbye Kunstfestival har engageret Peter Løhr til at medvirke i præsentationen af Jens Balslevs teaterstykke “En vildsom kugle” 14. og 19. august på Lerchenborg Slot. Peter Løhr vil indlede præsentationen og deltage i den efterfølgende diskussion med Jens Balslev og Simon Vagn Jensen fra Odsherred Teater og publikum.

35-årige Peter Løhrs indlevelse i guldaldermaleren og ikke mindst mennesket J.Th. Lundbyes liv og psyke blev vakt allerede, da han som ni-ti årig fik en Lundbye-radering i julegave. Motivet: Et æsel, der plages af fem fluer. Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal.

Anlægsarbejdet i gang

Kalundborg Kommune gør klar til at støbe fundamentet til Lundbye-skulpturen ved Kaalund Kloster.

Arbejdet med at bane vejen for den kommende Lundbye-skulptur ved Kaalund Kloster i Kalundborg er skudt i gang. Mandskab fra Entreprenørservice i Kalundborg Kommune har fjernet den lave hækbeplantning på hjørnet af Klosterparkvej og J. Hagemann-Petersens Allé og har reguleret terrænet, hvor skulpturens fundament skal graves cirka 1,3 meter ned i ned i jorden.

Den 2,4 meter høje bronzeskulptur skal nemlig ikke trone over beskuerne. Når skulpturen er på plads til sommer vil man møde J.Th. Lundbye komme gående stilfærdigt i græsset, på vej til fødehjemmet og bedsteforældrenes hus i Skibbrogade fra en vandretur på Røsnæs med sit male- og tegnegrej under armen. Sådan ser billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt ham for sig, og sådan har hun skabt ham i skitseform og i færdig figur på kunststøberiet Fonderia Artistica Mariani i Pietrasanta i Toscana.

Maja Lisa Engelhardt var med, da anlægsarbejdet gik i gang, og 30. marts vil hun udstikke det præcise sted, hvor skulpturen skal stå. Så vil fundamentet blive støbt og arbejdet afsluttet, så græsset kan spire frem og stå grønt og fint ved skulptur-afsløringen.

Skulpturen kommer til at stå inden for fortidsminde-beskyttelseslinjen ved ruinerne af Kalundborgs gamle østborg. Derfor har det været nødvendigt med en dispensation, som har været i høring. Ingen af de hørte interessenter har haft noget at indvende, og derfor er arbejdet nu i gang.

Lundbye-skulpturen bliver indviet under sommerens Lundbye Kunstfestival. Datoen er endnu ikke krydset af i kalenderen.

Maja Lisa Engelhardt besigtiger stedet, hvor specialarbejder Jesper Frandsen og lærling Mike Nielsen fra Entreprenørservice er i gang med at gøre klar til Lundbyes hjemkomst til Kalundborg. Foto: Holger Prehnum.

Lundbye er godt på vej

Arbejdet med Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af J.Th. Lundbye er godt i gang i Italien.

Midt i februar rejste Maja Lisa Engelhardt til Italien for at gå i gang med skulpturen af J.Th. Lundbye, der til sommer bliver i Kalundborg – efter alle overvejelserne og arbejdet ved skitsebordet.

Og arbejdet er forløbet godt, lyder meldingen – godt hjulpet på vej af det spirende forår i Pietrasanta i det nordlige Toscana, hvor kunststøberiet Fonderia Artistica holder til. Det er her, den 2,4 meter høje bronzeskulptur af Lundbye skal støbes, når man når så langt.

Maja Lisa Engelhardt har, som hun udtrykker det, skullet finde sin Lundbye inde i den meget store klump ler, som støberiet havde klar til hende. Det arbejde er færdigt, og 1. marts gik støberiet i gang med afformningen, fremstillingen af den form, som skulpturen skal støbes i.

Så der er der et stykke vej til selve støbningen, som vil foregå engang til sommer, fortæller Maja Lisa Engelhardt.

Lundbye vender hjem for anden gang
Som det nærmest var kotyme blandt 1800-tallets danske malere var J.Th. Lundbye på en dannelses- og inspirationsrejse til Italien. Den foregik fra juni 1845 til juli 1846, og Lundbye havde mange store både kunst- og naturoplevelser på turen. Men han var undervejs grebet af dyb hjemlængsel og blev bekræftet i, at hans opgave var at male ”det kjære Danmark”.

Kunsthistorikeren Lisbet Balslev Jørgensen har beskrevet det sådan: ”Hver gang han lod sig rive med af noget smukt, måtte hans tanker straks en tur hjem til Danmark for at finde noget tilsvarende, som han så fandt havde større værdi – i hvert fald for ham…”

-De mange tanker, jeg har haft under arbejdet med den monumentale bronzefigur af Kalundborgs enestående bysbarn, har også drejet sig om Lundbyes længsel tilbage til sit landskab, sine dyr og sine blomster, siger Maja Lisa Engelhardt.

Så det ligner nærmest en tanke, at skulpturen bliver skabt i det Italien, som Lundbye selv besøgte men længtes hjem fra. Om nogle måneder vender han hjem igen – for anden gang.

Skulpturen bliver stillet op og afsløret under Lundbye Kunstfestival 2021 i Kalundborg.


Maja Lisa Engelhardt under arbejdet med at finde ”sin Lundbye” i den meget store klump ler, der bliver til skulpturen af J.Th. Lundbye. Prtivatfoto

Maja Lisa Engelhardt med en model af Lundbye i miniformat. Den færdige skulptur bliver 2,4 meter høj. Privatfoto.