Fra det lille stykke kunstigt anlagte badestrand mellem Asnæsværkets Blok 5 og den nye Vesthavn, kan man som nævnt få et blik ind over byen og se, hvor den gamle skibbro lå. Med lidt god vilje kan man forestille sig, at Lundbye har vandret herfra med sin skitseblok i fjordkanten hen over det åbne land ved vængerne. De følgende skitser er fra dette område.

   På Billede 1 er byen flankeret af datidens to vartegn, den 5-tårnede kirke uden det sammenstyrtede midtertårn til venstre, og møllerne på Møllebakken til højre. Man ser strandengen med de mange fugle i forgrunden, der fortsætter mod højre i vængerne ind mod byen. På fjorden sejler en lille sejlbåd for en frisk brise, og himlen er ret dramatisk med sine skyer. Der ses kun tre møller, to dækker for hinanden og de øvrige lå til højre for motivet..

   Fra denne vinkel tog byen sig meget indtagende ud. En snes år efter at Lundbye malede dette billede, i juli 1862, var H.C. Andersen på et ugelangt besøg på  Lerchenborg og så den samme udsigt. Han skrev i dagbogen ’Smuk udsigt fra Iiskælderen til Kallundborg’.  (’Iskælderen’ lå i Sneglehøj, der befinder sig mellem Asnæsværket og Lerchenborg, altså ca. samme vinkel som Lundbyes billede).