Lundbye får selskab af sin bakketrold 

Privat donation baner vejen for en ny og helt særlig bronzeskulptur i guldaldermaleren Johan Thomas Lundbyes fødeby Kalundborg.

I mere end to år har han stået med fødderne i græsset ved Klostertorvet i Kalundborg – fastholdt på vandreturen fra sit elskede Røsnæs til bedsteforældrenes hus i Skibbrogade.

Billedkunstner Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af guldalderkunstneren Johan Thomas Lundbye er siden afsløringen i 2021 blevet en del af bybilledet ved et af Kalundborgs travleste trafikkryds. Velintegreret og skattet.

Men der mangler noget.

For Lundbye havde i de sidste år af sit korte liv (1818-1848) en særlig følgesvend – en lille bakketrold, som han gavn navnet Sindre. 

Sindre indtager Lundbyes billeder, dagbøger og breve som hans fortrolige og kære alter ego.

Fornem donation

Og nu bliver Lundbye og Sindre genforenet på initiativ af Lundbyekomitéen i Kalundborg og takket være en fornem privat gave på 377.500 kr. fra Elsebeth Stryhn, tidligere topchef i fødevarevirksomheden Stryhn.

Udformningen af den nye skulptur er lagt i hænderne på Maja Lisa Engelhardt, og den bliver cirka en meter høj, så den i størrelse passer med den 2,4 meter høje Lundbye-skulptur.

Efter planen får Sindre plads på en granitsokkel ved den gamle asylbygning ved Klostertorvet, som i dag huser Kalundborg Lokalhistoriske Arkiv. Det vil sige vis-a-vis Lundbye-skulpturen.

-Den skal være i dialog med min store gående bronzefigur af Lundbye, siger Maja Lisa Engelhardt.

Lundbye-skulpturen skuer over mod den gule bygning (i daglig tale Asylet), hvor Sindre skal stå.

Lundbyes andet jeg

Sindre-figuren udspringer af Lundbyes interesse for gamle danske og nordiske folkesagn. Lundbye sværmede for den nordiske sagnverden med nisser, dværge og bakketrold. Den første nisse dukkede op i hans skitsebog fra 1841, og derfra udviklede figuren sig. 

Lundbye var på en længere dannelsesrejse til Italien i 1845-46 – en ikke udpræget succes, for den unge kunstner led forfærdeligt af hjemve efter sit elskede Danmark.

-Denne længsel gav han udtryk for gennem den fiktive skikkelse, Sindre. Den lille trold smelter mere og mere sammen med Lundbye selv. Den får hans ansigtstræk, og gennem den får han afløb for sit mismod, sin længsel, sine drømme og sin hjemvé. Sindre bliver Lundbyes andet eller måske sande jeg, fortæller Maja Lisa Engelhardt.

Så ingen Lundbye uden Sindre, og nu bliver Lundbye forenet med sin lille bakketrold.

Maja Lisa Engelhardt modelerer på sin Sindre-figur. Bronze-skulpturen skal støbes på Fonderia Artistica i Pietrasanta i Toscana. Det var også her Lundbye-skulpturen blev til.

Indvielse i 2024

-Vi er meget taknemmelige for den flotte donation, også på Lundbyes vegne, siger Holger Prehnum, formand for Lundbyekomitéen.

Skulpturen bliver afsløret 3. august næste år som start på Lundbye Kunstfestival 2024, hvor hovedtemaet bliver Lundbye, Sindre og dyrene. Under festivalen vises en unik udstilling med privat- og museumsejede Sindre-tegninger sammen med dyrebilleder af Lundbye og samtidige guldalderkunstnere.

Om Sindre-navnet

Navnet er hentet fra den nordiske mytologi, hvor de to dværgebrødre Sindre og Brok er kendt for deres smede- og trolddomskunst. Blandt andet Thors hammer Mjølner er smedet på deres esse.

Lundbye i fortrolig samtale med sin Sindre – i Lundbyes streg.

Flere nyheder