Lundbye blandt venner

Guldalderstemning: Johan Thomas Lundbye (længst th) i kunstnervenners lag. Foto: Thomas Roger Henrichsen.

Mens vi i spænding venter på DR’s dramadokumentar om J.Th. Lundbye er her et stemningsfuldt stillbillede fra optagelserne på Selsø Slot i Hornsherred, der fandt sted få dage før allersidste optagedag på Røsnæs midt i maj.

Et lokale på Selsø blev omdannet til Lundbyes kunstnerhybel i København på et ikke nærmere angivet tidspunkt, og Lundbye ses i selskab med nogle af sine gode venner og kunstnerkolleger.

Instruktør og manuskriptforfatter Thomas Roger Henrichsen er fotografen og har velvilligt stillet fotoet til rådighed.

Det er Lundbye til højre, og to af vennerne er billedhuggeren Jens Adolph Jerichau og Svenn Grundtvig, den senere så kendte folkemindeforsker m.m. og søn af N.F.S. Begge spillede afgørende roller i Lundbyes liv, men i filmen bliver både hvem og hvornår holdt lidt svævende, fordi det strengt historisk er tvivlsomt, om Jerichau og den unge Grundtvig har kunnet mødes i Lundbyes stue, understreger instruktøren.

Men de to spillede afgørende roller i Lundbyes liv – og i filmen.

Fjerdemanden er Lorenz Frølich, en anden af Lundbyes meget gode venner. Og så er scenen måske Lundbyes lille lejlighed i Store Kongensgade i København, lige ved Marmorpladsen med den ikke færdigbyggede Frederikskirken (Marmorkirken), som på den tid og i alt i over 100 år henlå som en byggeplads.

Her boede Lundbye 1838-1941. Skråt over for i Store Kongensgade havde den velbeslåede Frølich-familie vinterresidens, og den unge Frølich og Lundbye var i den periode meget tætte venner.

Hvor om alting er: Det er et foto med rigtig guldalderstemning, næsten som et samtidigt maleri, med den vellidte Lundbye i venners lag.

I øjeblikket arbejder produktionsselskabet Thin Green Line i klipperummet og med lydredigering m.m. Dramadok’en skal efter planen vises på DR TV i november i år.

Flere nyheder