Luften malet op med toner

Flot totaloplevelse med musik, ord og billeder i Nyvangskirken.

Når sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg klinger af 12. september står et par værker tilbage, skabt for festivalen og eftertiden: Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af Johan Thomas Lundbye ved Kaalund Kloster, Jens Balslev teaterstykke ”En vildsom kugle”, vist på Lerchenborg, og Jesper Balslevs skykoncert ”Strato”, der fredag aften blev opført to gange i Nyvangskirken.

 ”Strato” blander på original vis nykomponeret musik med fotos af skyer og oplæsning fra Lundbyes dagbøger og breve. I juni 1842 betror han dagbogen, at han, sammen med vennen og kollegaen P.C. Skovgaard, ”have haft de dejligste Lufter at studere, og jeg vil gerne mindes noget af hvad jeg harseet i dag, naar jeg skal male Luften op.”

Ikke bare skyer

Skyerne var motiver i sig selv. Guldaldermaleren Lundbye lagde meget tid og stor energi i at ”male luften op” og give himmelpartierne deres eget liv, og de er tit mere dramatiske end selve landskaberne.

Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har taget tråden op og fotograferet himle og skyer. Det har inspireret den unge komponist Jesper Balslev til en koncert i tre satser, hvor musikken følger billeder af fortættet dramatiske eller lyse luftige himle, som samtidig er billeder på den stærkt humørsvingende Lundbyes sindsstemninger.

En original idé

En original idé, der blev flot forløst af de fire dygtige musikere Jesper Balslev på flygel, Lea Havelund Rasmussen på cello, Jørgen Stenbæk (trompet eller flygelhorn), Marianne Glynstrup (vokal) og af skuespiller Christian Mosbæk som oplæser.

Forestillingen levede helt op til festivalens undertitel: Arv og inspiration. Lundbyes ord og billeder har inspireret til et nutidigt værk.

Musik, ord og billeder. Det hele spillede sammen i Nyvangskirken. Foto: Ole Brandt
Jesper Balslev koncert i tre satser blev opført ved to velbesøgte forestillinger i Nyvangskirken. Foto: Holger Prehnum.

Flere nyheder