Kunsthistorie og familiekrønike

Kunsthistorie, slægtshistorie, lokalhistorie og en guidebog.

Der er flere gode grunde til at kaste sig over forfatter Jens Balslevs flotte bog om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye og hans tilknytning til Kalundborg. Bogen udkom på Lundbye Kunstfestivals åbningsdag 3. august, udgivet af Lundbyekomitéen.

Fredag aften blev den holdt over dåben på Musisk Skole, hvor Jens Balslev fortalte om den 248 sider lange bogs tilblivelse og spændende indhold.

Bogens første del er en levende beretning om lille Johans opvækst i morforældrenes firlængede gård i Skibbrogade 8. Som voksen vendte han tilbage mange gange på familiebesøg og for at udforske landskaberne på Røsnæs og Asnæs. Anden del er en guide til de 18 landmarks (Lundbye-steder) i og ved Kalundborg.

Jens Balslev har i bogen gravet dybt i Lundbyes forhold til og færden i Kalundborg. Foto: Per Christensen.

– Lundbye var nok guldaldermaler, men han var helt sin egen og rakte ud over sin tid, fastslog Jens Balslev.

-Kunstbøger kan være lidt tørre og belærende. Det er synd for kunstnere som Lundbye, som var et meget lidenskabeligt og sanseligt menneske. Derfor har jeg i bogens første del om Lundbye og Kalundborg flettet fem-seks små noveller ind i teksten for at give den en mere sanselig form, fortalte forfatteren.

I en af de små novelletekster fortæller bakketrolden Sindre historien om, hvordan han blev Lundbyes fortrolige og ven og i sidste ende hans alter ego.

Det er den første bog, der er skrevet specielt om Lundbye og Kalundborg. Tilhørerne kunne sikre sig et eksemplar, signeret af forfatteren. Bogen er til salg på Bispegården og i Bog & Idé. Den fulde titel er “Johan Thomas Lundbye. Liv, landskaber og landmærker. En guide til malerens Kalundborg.”

Flere af tilhørerne sikrede sig et signeret eksemplar af Jens Balslevs Lundbye-bog.

Flere nyheder