Kunsten rykker ind på campus

Tre flotte donationer på i alt 1,3 mio. kr. baner vej for skulpturprojekt i Kalundborgs nye uddannelsesby.

Økonomien er på plads. Med flotte donationer fra Den Danske Forskningsfond, Novo Nordisk og Kalundborg Kommune kan Lundbyekomitéen i Kalundborg realisere sine planer om at tilføre Campus Kalundborg, det nye uddannelsescenter i østbyen, et flot kunstnerisk islæt: To skulpturer udført i bronze og stentøj af henholdsvis billedkunstner Anders Hald og keramisk skulptør Per Ahlmann.

Den Danske Forskningsfond støtter projektet med 550.000 kr., og Novo Nordisk bidrager med 500.000 kr. Kalundborg Kommunes bidrag på 250.000 kr. hentes fra en nyoprettet kommunal kunstfond til støtte for udsmykning af det offentlige rum.

De to skulpturer bliver placeret ved forsknings- og uddannelsescentret Helix Lab og Professionshøjskolen Absalon. De vil blive afsløret og indviet under Lundbye Kunstfestival 2024 i Kalundborg.

-Vi er utroligt glade for de generøse donationer. Nu kan vi gennemføre projektet, som er blevet til i tæt samarbejde med de to kunstnere og de to uddannelsesinstitutioner, siger Holger Prehnum, formand for Lundbyekomitéen.

Kunst og videnskab hang sammen

Lundbyekomiteen stod bag to store og velbesøgte kunstfestivaler i 2018 og 2021 i Kalundborg med guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye og 1800-tallets danske guldalder som omdrejningspunkt. Lundbye blev født i Kalundborg i 1818 og bevarede sit korte igennem en stærk tilknytning til sin føde- og barndomsby.

Komiteen har sat sig for at arrangere en festival i Lundbyes navn hvert tredje år – næste gang i 2024 i perioden 3. august til 8. september. Afsløringen af de to skulpturer knytter sig direkte til et af temaerne for næste år festival: Kunst og videnskab i guldalderen. I guldalderen blev der ikke alene skabt vidunderlig og banebrydende kunst. Det var også en blomstringstid for naturvidenskaben. 

H.C. Ørsted, som i 1820 skrev sig ind i verdenshistorien ved at opdage elektromagnetismen, skrev digte og var, i tidens ånd, optaget af tanken om altings sammenhæng – om ”Aanden i Naturen” (titlen på en samling af artikler, han udgav kort før sin død i 1851).

En af Ørsteds gode venner var C.W. Eckersberg, 1800-tallets store fornyer af malerkunsten i Danmark og professor ved Kunstakademiet. Eckersberg opfordrede sine elever til at følge Ørsteds forelæsninger for bedre at forstå sammenhængen mellem kunst og virkelighed.

Kunst til en ny guldalder

Kalundborg er inden for det seneste par år trådt ind i en ny guldalder som hjemsted for uddannelse og forskning inden for ikke mindst bioteknologi. Et nyt campusområde er skudt op på bar mark med en vifte af videregående uddannelser.

De to nye skulpturer skal være med til at markere Kalundborgs voksende status som uddannelsesby. De er skabt til stedet med afsæt i tanken om, at videnskab og kunst hænger sammen.

Anders Hald og Per Ahlmann har på hver deres måde taget handsken op og foreløbig i skitseform arbejdet skulpturelt med forholdet mellem naturen og menneskets skaberkraft.

De glæder sig til at gå videre med projektet.

-Det er fantastisk, at der i takt med Kalundborgs stigende udvikling inden for uddannelse, innovation og industri også findes engagement i at udvikle byen kulturelt. En udvikling, det som billedkunstner er et stort privilegie at få lov til at bidrage til.

– I mødet med Professionshøjskolen Absalon og Helix Lab har det været inspirerende at opleve, hvordan kreativitet kan favne og anvendes bredt i sammenspil med videnskab. Jeg vil gerne takke de to institutioner for deres samarbejde og entusiasme for projektet, siger Anders Hald.

Spændende samspil

Conni Simonsen, Centerchef, Absalon Campus Kalundborg og Anette Birck, Director, Helix Lab, skriver i en fælles udtalelse:

”Herfra skal der lyde en stor tak til Lundbyekomitéen for at skabe dette spændende samspil mellem viden og kunst.  De to stedinspirerede skulpturer vil helt sikkert berige undervisere, studerende og besøgende på Campus Kalundborg og Helix Lab med nye tanker og vinkler.”

Michael Hallgren, produktionsdirektør, Novo Nordisk Manufacturing Kalundborg:

”Det er et spændende projekt, og vi finder særligt samspillet mellem videnskab og kunst, der er omdrejningspunktet for de to skulpturer og deres placering, interessant. Fra Novo Nordisk er vi glade for at kunne bidrage til dette initiativ, der også understøtter den kulturelle udvikling i byen.”

Anders Hald (tv) og Per Ahlmann (th) på research sammen med Lundbyekomitéen formand Holger Prehnum i området, hvor de to skulpturer skal placeres. Foto: Nanna Blume, Helix Lab.

Lidt om de to kunstnere:

Anders Hald er født i 1991 i Randers. Uddannet bachelor i medium og materialebaseret kunst på Oslo National Academy of The arts i 2020. Er i gang med en master i samme fag og samme sted. Har udstillet på bl.a. Ram Galleri i Oslo, Art Herning, Galerie Moderne i Silkeborg og Børglum Kloster i Vrå. Har modtaget en række prisen og legater.

Per Ahlmann, født 1965 i Lemvig, er uddannet i 1995 på Institut for Unika, Designskolen i Kolding. Han har udstillet på en lang række gallerier, museer og kunstforeninger i ind- og udland, både separat og i gruppesammenhæng. Han er repræsenteret på mange museer og samlinger. Han har modtaget en længere række priser og legater og i flere omgange støtte fra Statens Kunstfond.

Anders Hald (tv) og Per Ahlmann bliver vist rundt i området ved Helix Lab og Absalon af direktør Anette Birck, Helix Lab. Foto: Nanna Blume, Helix Lab.

Flere nyheder