En vildsom kugle

Jens Balslevs teaterstykke “En vildsom kugle” bliver præsenteret på Lundbye Kunstfestival som en “reading” – det vil sige en indstuderet oplæsning ved professionelle skuespillere fra Odsherred Teater. Uden scenografi, kun teksten og skuespillernes indlevelse i Jens Balslevs ord som en slags radioteater foran publikum.

Præsentationen af stykket vil blive indledt af forfatteren Peter Løhr, der i år på Gyldendal har udgivet romanen ’Hulemennesket’, som i hovedsagen er en fortælling om Lundbyes ophold i Rom og desuden et bud på omstændighederne ved hans død.  Han vil komme ind på sit arbejde med Lundbye som romankarakter og relatere det til teaterstykket.

Efter præsentationen af “En vildsom kugle” vil Jens Balslev og Peter Løhr i dialog med Odsherreds Teaters Simon Vagn Jensen diskutere stykket og tage imod spørgsmål fra publikum.

Stykket bygger på Lundbyes dagbogsoptegnelser og breve. Handlingen udspiller sig i kunstnerens sidste leveår efter hjemkomsten fra Italien som et bud på en fortolkning af det spegede forhold mellem dæmoner, kunst og kærlighed i Lundbyes liv.

Han oplever en kærlighedsaffære, der i modsætning til hans tidligere sværmeriske forhold faktisk bliver erklæret og gengældt. I løbet af stykket falder de værn, han har stillet op for at undgå at give sig hen i forholdet.

Hans nærmeste ven, som er forelsket i den samme pige, trækker sig fra hende og støtter ham, Lundbyes mor giver forholdet sin velsignelse, og så burde alting være godt. Men Lundbye står nøgen i forhold til det valg, som han ikke føler, at han kan tage.

Han vælger at søge tilflugt i sit tungsind, som i lang tid har været hans følgesvend og en drivkraft for hans kunstneriske virke. Han stopper med at male og melder sig til alles overraskelse til at deltage i krigen i Slesvig i 1848. De allersidste ord i hans dagbogsoptegnelser, dateret 12 dage hans død ved en vådeskudsulykke 26. april 1948, lyder: “Om en vildsom Kugle —- da vil den kun bringe et Hjerte til Ro, der lider af smerteligere Saar. Gud velsigne Danmark! Og min Moder!”

I stykket møder vi, foruden Lundbye, kunstnerens mor, hans malerven P.C. Skovgaard og hans forlovede Georgia Schouw. De virkelige personer suppleres med Lundbyes fantasitrold og alter ego Sindre.

Tegningen herover viser Lundbye og Sindre i kunstnerens egen streg.

Arrangeret i samarbejde med Odsherred Teater.

Pris 125 kr.

 

Skema

New Day

Dato

14 aug 2021
Expired!

Time

17:00 - 19:00

pris

100,-

Mere info

Bestil billetter

Sted

Lerchenborg Slot
Kategorier
Søg