Historien om en skulptur

Billedkunstner Maja Lisa Engelhardt udgiver en lille bog om sin Lundbye-skulptur i Kalundborg og tankerne bag den. Bogen holdes over dåben 12. maj, og alle er velkomne.

7.august 2021 vendte Johan Thomas Lundbye hjem til sin fødeby Kalundborg – i skikkelse af billedkunstner Maja Lisa Engelhardts 2,4 meter høje bronzeskulptur. 

Nu knap ni måneder senere kan det konstateres, at han er faldet godt til, som han går dér på græsset i udkanten af Klosterparken. I al stilfærdighed og i jordhøjde. Uden piedestal eller sokkel.

Og det er der er klar idé med. Om det kan man læse i en bog, som Maja Lisa Engelhardt udgiver i samarbejde med Lundbykomiteen i Kalundborg om skulpturens tilblivelse og tankerne bag den.

“En maler, som er så rodfæstet og knyttet til sin egn, sit land og sin by, han går direkte på jorden,” skriver Maja Lisa Engelhardt.

Dagbog fra Toscana

Bogen udkommer 12. maj, og det markeres med et udgivelses-arrangement på plænen ved Lundbye-skulpturen på hjørnet af Klosterparkvej og J. Hagemann-Petersens Allé. Alle er velkomne. Tidspunktet er kl. 12:30-13:30. Hvis forårsvejret viser sig fra en mere ublid side, rykker arrangementet til Bispegården i Adelgade.

Den rigt illustrerede bog fortæller skulpturens tilblivelseshistorie gennem Maja Lisa Engelhardts poetiske dagbogsnotater fra hendes ophold på kunststøberiet i Pietra Santa i Toscana i februar 2021, hvor Lundbye voksede ud af en stor klump ler og blev støbt i bronze – med det spirende toscanske forår som medspiller.

Maja Lisa Engelhardts tekster suppleres med velvalgte uddrag fra Lundbyes egne dagbogsoptegnelser og et essay af filosoffen Ettore Rocca, som åbnede hovedudstillingen under sidste års Lundbye Kunstfestival.

Guidet Lundbye-tur

Bogen med den ligefremme titel “J.Th. Lundbye skulptur” er på 40 sider og rigt illustreret. Den kan købes ved udgivelses-arrangementet og derefter i boghandelen og på Bispegården i Kalundborg. Prisen er 100 kr. 100 stk. sælges nummererede og signeret af forfatteren. Her er prisen 125 kr.

Udgivelsen støttes økonomisk af den lokale Bent O. Jørgensens Fond.

I tilknytning til arrangementet kan man komme på en guidet tur til de særlige Lundbye-landmarks i Kalundborg by – steder med tilknytning til guldaldermalerens liv og kunst. 

Peter Hermann er den kyndige guide.

Billedet på bogens forside er fotograferet af Maja Lisa Engelhardt under arbejdet på bronzestøberiet i Toscana.
Lundbye-skulpturen blev budt velkommen til Kalundborg af et talstærkt fremmøde af kunstnerens bysbørn og andet godtfolk. Datoen er 7. august 2021. Foto: Ole Brandt.

Flere nyheder