Goddag til Sindre

Så er Johan Thomas Lundbye genforenet med sin Sindre.

Guldaldermalerens lille bakketrold og alter ego blev lørdag afsløret – i bronze foran den gamle asylbygning ved Klostertorvet i Lundbyes fødeby Kalundborg. Og med øjenkontakt til bronze-Lundbye på det modsatte gadehjørne.

Afsløringen af Maja Lisa Engelhardts Sindrefigur var optakt til Lundbye Kunstfestival 2024  – og lidt af et tilløbsstykke. Den lille trold blev hurtigt dagens suverænt mest gennemfotograferede skikkelse i sin nye hjemby.

Det var borgmester Martin Damm, der bød Sindre velkommen på vegne af Kalundborg Kommune og dens borgere. Ligesom han bød Lundbye velkommen som start på Lundbyefestivalen for tre år siden. Martin Damm takkede Lundbyekomitéen for en kæmpe frivillig arbejdsindsats og for, at Lundbye omsider har fået den hyldest, han fortjener i føde- og barndomsbyen.

-I har også inspireret os til at oprette en kunstfond på en halv million kroner årligt, som reserveres til kunst i det offentlige rum. For netop her kan kunsten noget særligt. Her møder man den uden at have opsøgt den på museer og udstillinger, og det kan være med til at vække en interesse, mente Martin Damm.

Og Maja Lisa Engelhardts Lundbye- og Sindreskulpturer er andet og mere end bestillingsarbejder.

-Bagved ligger Maja Lisas store passion for Lundbye, understregede borgmesteren.

Maja Lisa Engelhardt, Holger Prehnum og borgmester Martin Damm snakker, mens Sindre godt kunne se ud, som om han er på vej over gaden til sin Lundbye. Foto: Per Christensen

Lundbyekomitéens formand Holger Prehnum takkede i sin velkomst erhvervskvinden Elsebeth Stryhn varmt for generøst at have doneret pengene til Sindre-skulpturen. Selv var hun forhindret i at være til stede.

Efter afsløringen har Maja Lisa Engelhardt modtaget et fint takke- og lykønskningsbrev fra to af deltagerne – med en personlig karakteristisk af den lille Sindre-figur

”Din fine beskrivelse af Sindre giver ham liv. Du har, synes vi, givet ham et særligt både underfundigt, indsigtsfuldt og måske gammelklogt udtryk, som man godt kan forstå har betyder meget for Lundbye eller rettere har været en del af ham selv. Og placeringen af de to værker , maleren og Sindre, bringer de to i dialog, og deres meget forskellige ansigtsudtryk, synes iv, får en til at tænke på Lundbyes særlige forhold til sin Sindre. Tillykke.”

Flere nyheder