Smuk og klog Lundbyefilm får premiere

Dokudrama om guldaldermaleren kan ses på DR TV fra på søndag – med flotte Røsnæsbilleder.

Vi kan godt glæde os. Det lover Lundbyekomitéens Jens Balslev, som har været til smugpremiere på dokudramaet ”Johan Thomas Lundbye – Drømmen om Danmark”, hvor flere scener er optaget på Røsnæs.

-Det er blevet en usædvanligt smuk, klog og vellykket film. Rigtig godt redigeret, klippet sammen og lydsat, siger Jens Balslev. Han hjalp filmholdet med at finde de bedste steder at filme on location på Røsnæs, efter at filmholdet var blevet opmærksomt på Lundbyekomitéens store landmarkprojekt i og ved Kalundborg.

Fire portrætter

Filmen er produceret af Thin Green Line Productions for DR og danske museer og bliver vist på DR2 søndag den 18. februar som led i en serie på fire med fællestitlen ”Store danske kunstnere”. Det første kunstnerportræt gælder billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen og vises søndag den 4. februar. Så følger billedhuggeren Bertel Thorvaldsen søndag den 11. februar og J.Th. Lundbye 18. februar, inden miniserien slutter med maleren Elisabeth Jerichau Baumann søndag den 25. februar.

Men alle fire dokudramaer kan streames på DR TV fra og med premieredagen 4. februar. Og så kan de ses på det store biograflærred i Kino Den Blå Engel under sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg.

Solnedgang ved Vindekilde

I filmen medvirker billedkunstner og medlem af Lundbyekomitéen Maja Lisa Engelhardt, forfatter Peter Løhr, som i 2021 udgav Lundbye-romanen ”Hulemennesket”, og museumsdirektør Gertrud Oelsner, tidligere Den Hirschsprungske Samling i København og nu Ordrupgaard.

Filmen er produceret af Lars Rønnow Torp, Thin Green Line Productions, og for manuskript og instruktion står Thomas Roger Henrichsen.

Lundbye spilles af guldaldermalerens fornavnefælle Thomas Diepeveen. Optagelserne på Røsnæs i maj sidste år bragte ham rundt til Helles Klint, Elverdam og Raklev Høje, før dagen sluttede med et betagende solnedgangspanorama ved Vindekilde – præcis som filmholdet havde ønsket det.

Johan Thomas Lundbye med høj i skuespiller Thomas Diepeveens skikkelse skuer ud over guldalderlandskabet ved Vindekilde på Røsnæs: Foto: Thomas Roger Henrichsen..

Flere nyheder