En udstilling med skjulte skatte

På Bispegården i Kalundborg er der fuld gang i forberedelserne til Lundbye Kunstfestivals hovedudstilling med privatejede værker af de nære venner J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard.

Ophængningen af de cirka 160 billeder bliver styret af Maja Lisa Engelhardt. Hun har valgt at dele udstillingen i fire afsnit efter billedernes motiver: Dyr, natur, mennesker og mytologi.

Der er skitser, tegninger, grafik og malerier, og der er billeder, som viser de tre guldaldermalere fra sider, som de ikke er mest kendt for, men som de også mestrede. Hvis man f.eks. forbinder Lorenz Frølich med hans bogillustrationer og især hans drabelige skildringer af nordiske guder og helte, bliver man her mindet om, hvor fremragende en landskabs- og portrætmaler, han også var.

Meningen har ikke været at præsentere en kunsthistorisk udstilling men at ”åbenbare skjulte skatte, som har ventet på at blive plukket eller set på som forårsblomster og trækfugle,” som Maja Lisa Engelhardt skriver i det flotte bogkatalog med fornemme gengivelser af de mange billeder.

Jette Baagøe, tidligere direktør for Jagt- og Skovbrugsmuseet har skrevet en inspireret og oplysende tekst om de tre guldaldermaleres venskab og samtid.

Maja Lisa Engelhardt i gang med at ordne de mange spændende privatejede billeder. Foto: Ole Brandt.

Som dyremaler var og er J.Th. Lundbye kendt ikke mindst for sine køer. Men her han indfanget en kat med pensel og farver. Billedet, der er i privat eje, er en af de skjulte skatte, der kommer frem i lyset på Bispegården. Foto: Narayana Press.

Flere nyheder