Så er kunsten rykker ind på Campus.
Så står de der.
Anders Halds og Per Ahlmanns skulpturer “Another World” og “Perspektivomvenderen” blev onsdag afsløret officielt på Campus Kalundborg foran Professionshøjskolen Absalon og Helix Lab. Som et af de sidste indslag i den fem uger lange Lundbye Kunstfestival.
Skulpturprojektet er udviklet af Lundbyekomitéen og finansieret af Novo Nordisk, Den Danske Forskningsfond og Kalundborg Kommunes nye fond til udsmykning af det offentlige rum.
Hans Munk (tv) modtager på Kalundborg Kommunes vegne de to skulpturer, på det tidspunkt endnu ubesete, af Lundbyekomitéens Holger Prehnum. Foto: Per Christensen
De to skulpturer er rejst midt i et område med fabrikker og uddannelser for at anerkende Kalundborg Kommune og virksomhedernes ambitiøse og vellykkede indsats for at udvikle Kalundborg som uddannelsesby. Men også at åbne blikket for en sammenhæng mellem kunst og naturvidenskab. Den var udtalt på Johan Thomas Lundbyes tid i 1800-tallets danske guldalder.
-Kunsten vil også kunne glæde, inspirere og motivere nutidens studerende, mente komitéformand Holger Prehnum, inden han overdrog skulpturerne til Kalundborg Kommune, som var repræsenteret ved kultur- og fritidsudvalgets formand Hans Munk.
Iben Marie Hansen og Mikkel Robert Nielsen løfter sløret for Anders Halds “Another World”. Foto: Per Christensen
Hans Munk tog tråden op.
-De to skulpturer er som en bro mellem kunst og videnskab. Man kan sige, at det på en måde er en fortsættelse af Symbiosen (Kalundborgs vidt berømte industrielle symbiose). Her er en symbiose mellem det kreative i mennesket, som er en nødvendighed for vores velbefindende, og det videnskabelige, sagde Hans Munk.
Drøm om et fyrtårn
Holger Prehnum løftede sløret for en drøm om et kunstnerisk fyrtårn – et kunstværk som velkomsthilsen ved den kommende motorvej mellem kommunegrænsen og Kalundborg.
-Hvad betalingen angår, er det en oplagt mulighed, at investorerne i de kommende anlægs- og byggeprojekter bidrager med for eksempel 0,5 promille af udgifterne. Så vil der være et større tocifret millionbeløb til projektet, forudså Holger Prehnum.
Per Ahlmanns iøjnefaldende “Perspektivomvenderen” er afsløret og har allerede karakter af et vartegn for området. Foto: Per Christensen.
Mere end en kulisse
Andreas Zinck Henningsen, sekretær i Den Danske Forskningsfond, mindede i sin tale om, at for Lundbye var naturen ikke bare en kulisse men en livskraft, der former og nærer mennesket.
-Han fandt det guddommelige i det danske landskab og ønskede at vise os, at vi er forbundet med jorden under vores fødder. Han værker minder os om, at naturen er en kilde til ro, mening og dybere selvforståelse.
Anders Hald (tv) giver sin skulptur et par forklarende ord med på vejen. Foto: Per Christensen.
-Naturens kraft er også central i de værker, som Per Ahlmann og Anders Hald har skabt i keramik, stål og bronze. De har på hver deres måde skabt en hyldest til den synlige og usynlige synergi mellem naturen og mennesket. Viden og forskning er altid i dialog med naturen. Disse værker vil nu stå som en markør for den relation, vi har til den, sagde Andreas Zinck Henningsen.
Klar til folkeviddet
Efter ganske mange talere med stram taletid og pæne ord til Lundbyekomitéen som initiativtager blev skulpturerne afsløret af to studerende fra Absalon, Iben Marie Kristine Hansen og Mikkel Robert Nielsen, og to tidligere fellows fra Helix Lab, Isabell Raahauge og Søren Storck Hansen.
Og nu står de to skulpturer der i al deres forskellighed – midt mellem fabrikker og uddannelser til skue og glæde, til nysgerrighed og kommentarer. Og sikkert også til inspiration for det altid vågne folkevid.